Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Kiflice sa mašću iz Andaluzije

Kiflice sa mašću iz Andaluzije

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Kiflice sa mašću iz Andaluzije
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
20/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
14
"Jedite narasle kiflice za doručak ili sa kafom i mlekom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g
  • kvasac - 22 g, svež
  • svinjska mast - 50 g
  • maslinovo ulje - 50 g
  • voda - 100 ml
  • šećer - 2 supene kašike + za uvaljati
  • so - 1/2 kašičica
  • cimet - za uvaljati
* merne jedinice

Način pripreme

Odlične andaluzijske kiflice u obliku školjke. Njihov originalni naziv je Bollos de manteca.

Pripremaju se sa malo sastojaka, tehnologija je jednostavna i rezultat je neverovatna poslastica.

Istopite svinjsku mast u vodi na 40°C. Sipajte i maslinovo ulje, sipajte kašiku šećera i usitnite kvasac (posle dodavanja maslinovog ulja temperatura treba da spadne do 37°C). Izmešajte kako bi se rastvorilo.

Prosejte brašno i so i stavite u tečnu smesu zajedno sa drugom kašikom šećera.

Umesite glatko masno testo (nemojte ga mesiti dugo, da ne bi postalo žilavo) i ostavite ga u posudi, pokriveno folijom da naraste na sat vremena ili dok ne udupla svoj obim.

Od naraslog masnog testa otkinite 14 loptice jednake veličine. Razvijte ili razvucite prstima u ne mnogo tanku koru svaku od njih. Ideja je da se spljeskaju.

Pospite kristal šećerom, pomešanim sa cimetom i presavijte u oblik školjke, pričvršćujući krajeve.

Svaku kiflicu uvaljajte u još šećera i cimeta i ređajte u veliku tepsiju, pokrivenu papirom za pečenje.

Zagrejte rernu do 180 °C (ovo vreme je doboljno da se kiflice sa cimetom blago otpuste i narastu. Nije potrebno da dugo rastu drugi put).

Pecite dok ne porumeni otprilike 20 minuta.

Jedite narasle kiflice za doručak ili sa kafom i mlekom.

*Za one od vas koji ne vole cimet, pomešajte šećer sa kakaom na primer. Dobija se takođe sjajan ukus, iako nije autentičan za bollos de manteca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: