Način pripreme
U visoku i usku posudu sipajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru i dodajte karanfilić, cimet, kardamon (malo izgnječen) i koru od limuna.
Kad tečnost provri, u nju stavite kruške ako je moguće ispravljene - cele, ali oljuštene.
Vatru odmah smanjite na skoro minimum i voće poširajte oko 10-15 minuta. Kod tvrđih i većih krušaka ovaj proces može oduzeti 30 minuta, zato procenite dobro u zavisnosti veličine, sorte i koliko j evoće zrelo.
Pre svega nemojte da dozvolite da kruške omekšaju mnogo.
Izvadite ih rešetkastom kšaikom, a sirup ostavite da se redukuje i zgusne, povećajte vatru na srednju temepraturu.
Zgusnuti sirup treba da bude tečan kao med, nakon toga skinite sa vatre.
Stavite u njega maslac i sok od limuna, skintie koru od limuna, karanfilić i cimet i vratite na vatru.
Kad se maslac rastopi i počnu da izlaze mehurići, sos je gotov.
Stavite svaku poširanu krušku u posebnu posudu, prelijte je aromatičnim sosom i pospite orašastim plodovima.
Servirajte odmah, dok je voćni desert topao, a po želji možete ukrasiti sladoledom od vanile ili pavlake.
Kontrast toplo-hladno je odličan, dovoljno je da se brzo servira dok se sladoled ne rastopi.
Neka vam je slatko sa ovim savršenim poširanim kruškama u aromatičnom sosu!