Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta od Badema»Dvobojna torta sa bademom bez pečenja

Dvobojna torta sa bademom bez pečenja

Potrebitel#246858Potrebitel#246858
Pomoćnik kuvara
1151147
Dvobojna torta sa bademom bez pečenja
Fotografije: Potrebitel#246858
2 / 4
18/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
20
"Rerna vam nije potrebna da biste pripremili ukusan desert - torta od badema bez pečenja je dokaz"

Potrebni sastojci

  • maslac - 250 g
  • kakao - 120 g, prirodan
  • šećer - 500 g, u prahu
  • keks - 200 g, krehk
  • konjak - 30 ml
  • liker od badema - 30 ml
  • maskarpone - 3 supene kašike
  • čokolada - 200 g, sa bademima, 2 komada
  • bademi - 100 g, sirovi
  • orašasti plodovi - 50 g, miks, sirovi
  • čokoladne mrvice - 2 pakovanja
  • sveže mleko - 1 šolja / za potapanje keksa/
* merne jedinice

Način pripreme

Maslac izvadimo sat vremena ranije da omekša. To je prvi korak prirpeme torte od badema bez pečenja.

Bademe natopimo u toplu vodu, dok ljuspice ne počnu da se odvajaju lako /oko 20 minuta/. Oljuštimo i odvajamo 14-15 badema za dekoraciju torte, podelimo na pola.

Od preostalih sirovih i mekanih badema pripremamo pastu na sledeći način. U dubokoj posudi za štapni mikser sipamo bademe i pasiramo, periodično dodajemo po kašiku svežeg mleka, ugrejanog u mikrotalasnoj /oko 5-6 supenih kašika/ dok ne dobijemo gotovu pastu. Možemo uzeti gotove listiće badema, koji se lakše obrađuju, ali onda treba posebno da kupimo bademe za dekoraciju od cvetića.

Miks orašastih plodova /belo i crno suvo grožđe, lešnici, pistaći/ sitno iseckamo.

U mekani maslac dodajemo šećer u prahu i mutimo dok ne dobijemo mekanu smesu.

Gotov krem podelimo. U 2/3 dodajemo kakao u prahu. U preostali deo dodajemo maskarpone, pripremljeni miks orašastih plodova i pripremljenu pastu od badema. Dobijamo dva krema različite boje i relativno jednake količine.

Ostavljamo sa strane i pripremamo dve plitke posude za potapanje keksa. U jednu sipamo konjak i liker od badema, a u drugu preostalo sveže mleko, koje se ohladilo.

U odabrani kalup za serviranje stavljamo foliju.

Keks, koji ne treba da bude običan, već da lako upija tečnost, ređamo ga po dužini u plitku posudu, pre toga ga potapamo u smese. Prvi red keksa potapamo u jednu smesu, a drugi u drugu. Ređamo kremove. Ređamo keks u visinu.

Važno je da nakon svakog potapanja i mazanja kremom, premestimo keks koji ima ulogu kora. Prvi red je od tri cela keksa, ali drugi počinje sa pola keksa, nakon toga dva cela i red završavamo drugom polovinom keksa. Tako porkivamo fuge i naša keks torta neće moći da se pomera. Nakon toga ponovo red tri cela keksa itd. dok ne završimo sa kremovima, na gornji red stavljamo tri cela keksića.

Sve pritiskamo lagano i pažljivo stavljamo u ležeći položaj. Za ovu operaciju će pomoći položaj u početku folije na dnu pleha, nakon toga je odlepimo i skidamo.

Čokolade sa bademima rastopimo na paru ili u mikrotalasnoj sa 1-2 supene kašike vode ili svežeg mleka. Prelivamo površinu i ivice torte bez pečenja. Pravimo ukras od odvojenih prepolovljenih badema i čokoladnih mrvica. Nakon sat vremena u frižideru, nije samo lepa, nego i ukusna torta od badema spremna za konzumiranje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: