Način pripreme
Isecite špargle na male krugove, vrhove ostavite cele.
Iseckajte luk. U tiganju ugrejte jednu šoljicu maslinovog ulja i stavite iseckani luk. Pržite kratko.
Dodajte isečene špargle, posolite, začinite prstohvatom bibera i sipajte 100 ml mlake vode. Poklopite posudu i kuvjate 10 minuta.
Skinite tiganj sa vatre, dodajte gorgonzolu i mešajte dok se ne rastopi.
U šerpi rastopite kravlji maslac, dodajte 2 supene brašna i pržite kratko.
Sipajte hladno sveže mleko i počnite da mešate bešamel dok se ne zgusne.
Nemojte da zgusnete mnogo, za bele lazanje (one bez paradajz sosa) je bolje da bešamel bude ređi. Posolite i začinite prstohvatom rendanog muskatnog oraščića.
Stavite šerpu sa litrom vode da provri. Posolite prstohvatom morske soli. Blanširajte kore po dve. Izvadite u đevđir i prelijte hladnom vodom na sekund. Poređajte ih na krpu.
U odgovarajući pleh sipajte 2-3 supene kašike bešamela. Stavite koru i odozgo rasporedite parče tanko isečene šunke.
Pospite sa 2-3 supene kašike sosa sa šparglama, prelijte sa 1-2 supene kašike bešamela i pospite rendanim parmezanom.
Uradite isto sa svim korama.
Isecite pripremljenu lazanju. Pecite 15-20 minuta na 200 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom ili dok ne dobije lepu boju.
Servirajte lazanju sa šparglama i šunkom toplu.
Neka vam je slatko!
Napomena: Najbolja lazanja je ona od 6 reda kora.