Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja sa šparglama i šunkom

Lazanja sa šparglama i šunkom

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871882k124
Lazanja sa šparglama i šunkom
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
3 / 4
23/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Porcije
4
"Ako volite lazanju, garanujemo da ćete se zaljubiti u ovu"

Potrebni sastojci

  • kore za lazanju - 6 komada, sveže
  • špargle - 300 g
  • gorgonzola - 100 g
  • šunka - 150 g, tanki listići
  • parmezan - 80 g
  • šalot luk - 1 komad
  • maslinovo ulje - 1 šoljica
  • voda - 100 ml
  • za bešamel
  • sveže mleko - 250 ml
  • brašno - 2 supene kašike
  • kravlji maslac - 50 g
  • muskatni oraščić - prstohvat
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite špargle na male krugove, vrhove ostavite cele.

Iseckajte luk. U tiganju ugrejte jednu šoljicu maslinovog ulja i stavite iseckani luk. Pržite kratko.

Dodajte isečene špargle, posolite, začinite prstohvatom bibera i sipajte 100 ml mlake vode. Poklopite posudu i kuvjate 10 minuta.

Skinite tiganj sa vatre, dodajte gorgonzolu i mešajte dok se ne rastopi.

U šerpi rastopite kravlji maslac, dodajte 2 supene brašna i pržite kratko.

Sipajte hladno sveže mleko i počnite da mešate bešamel dok se ne zgusne.

Nemojte da zgusnete mnogo, za bele lazanje (one bez paradajz sosa) je bolje da bešamel bude ređi. Posolite i začinite prstohvatom rendanog muskatnog oraščića.

Stavite šerpu sa litrom vode da provri. Posolite prstohvatom morske soli. Blanširajte kore po dve. Izvadite u đevđir i prelijte hladnom vodom na sekund. Poređajte ih na krpu.

U odgovarajući pleh sipajte 2-3 supene kašike bešamela. Stavite koru i odozgo rasporedite parče tanko isečene šunke.

Pospite sa 2-3 supene kašike sosa sa šparglama, prelijte sa 1-2 supene kašike bešamela i pospite rendanim parmezanom.

Uradite isto sa svim korama.

Isecite pripremljenu lazanju. Pecite 15-20 minuta na 200 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom ili dok ne dobije lepu boju.

Servirajte lazanju sa šparglama i šunkom toplu.

Neka vam je slatko!

Napomena: Najbolja lazanja je ona od 6 reda kora.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: