Način pripreme
Izmrvite kvasac u svežem mleku i lepo promešajte da se rastvori, zajedno sa prstohvatom šećera. NIje potrebno da čekate da nadođe.
Dodajte sitan sir, ulje, vanilu, šećer i prstohvat soli i promešajte lepo.
U smesu prosejte brašno i zamesite testo, sa kojim ćete raditi 10 minuta, dodajte po malo brašna, dok ne postane elastično.
Ostavite da nadođe 1 sat na toplom, nakon toga ponovo promešajte 2-3 minuta i podelite na 9 jednakih delova.
Od njih oblikujte loptice i ostavite da odstoje 15 minuta. Dobro je da pokrijete vlažnom krpom, da se ne suše odozgo, iako je testo masnije.
Spljeskajte svaku lopticu i u sredinu stavite po 3-4 komadića čokolade, nakon toga dobro zatvorite i učvrstite lepo.
Tako dobijate 9 okruglih pogačice, poređajte na rastojanju od 2 cm jednu od drugeu namazan pleh ili obložen papirom za pečenej.
Namažite slatke male pitice vodom i ostavite da nadođu ponovo jedan sat ili dok se ne udvostruče.
Ugrejte rernu do 200 stepeni i nadošle pogačice ponovo namažite vodom. Napravite to sa silikonskom kuhinjskom četkom, nemojte pritiskati.
Čim stavite u rernu, odmah smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite oko 20-25 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.
Dok su još tople, obilno namažite maslacem.
Sačekajte da pogačice sa sitnim sirom i čokoladom upiju maslac i da se potpuno osuše, pre serviranja.
Neka vam je slatko!