Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Male pogače»Pogačice od sitnog sira sa čokoladom

Pogačice od sitnog sira sa čokoladom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pogačice od sitnog sira sa čokoladom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
9
"Aromatične, mekane i veoma ukusne pitice sa sitnim sirom i čokoladom, koje možemo jesti ujutru, u podne i uveče"

Potrebni sastojci

  • brašno - 470 g + za mešnju
  • sveže mleko - 50 ml
  • sitan sir - 250 g
  • ulje - 50 ml
  • kvasac - 15 g, svež
  • vanila - 2 supene kašike, tečni ekstrakt
  • šećer - 80
  • so - 1 kašičica
  • čokolada - oko 200 g, mlečni ili crni
  • maslac - 30 g, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Izmrvite kvasac u svežem mleku i lepo promešajte da se rastvori, zajedno sa prstohvatom šećera. NIje potrebno da čekate da nadođe.

Dodajte sitan sir, ulje, vanilu, šećer i prstohvat soli i promešajte lepo.

U smesu prosejte brašno i zamesite testo, sa kojim ćete raditi 10 minuta, dodajte po malo brašna, dok ne postane elastično.

Ostavite da nadođe 1 sat na toplom, nakon toga ponovo promešajte 2-3 minuta i podelite na 9 jednakih delova.

Od njih oblikujte loptice i ostavite da odstoje 15 minuta. Dobro je da pokrijete vlažnom krpom, da se ne suše odozgo, iako je testo masnije.

Spljeskajte svaku lopticu i u sredinu stavite po 3-4 komadića čokolade, nakon toga dobro zatvorite i učvrstite lepo.

Tako dobijate 9 okruglih pogačice, poređajte na rastojanju od 2 cm jednu od drugeu namazan pleh ili obložen papirom za pečenej.

Namažite slatke male pitice vodom i ostavite da nadođu ponovo jedan sat ili dok se ne udvostruče.

Ugrejte rernu do 200 stepeni i nadošle pogačice ponovo namažite vodom. Napravite to sa silikonskom kuhinjskom četkom, nemojte pritiskati.

Čim stavite u rernu, odmah smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite oko 20-25 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Dok su još tople, obilno namažite maslacem.

Sačekajte da pogačice sa sitnim sirom i čokoladom upiju maslac i da se potpuno osuše, pre serviranja.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: