bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Rolatići»Pileće vreteno sa pestom od tartufa i sosom madera

Pileće vreteno sa pestom od tartufa i sosom madera

Pileće vreteno sa pestom od tartufa i sosom madera
Fotografije: Ivi Vacca
1 / 3
23/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema15 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno60 min.
Porcije2
"Pileće vreteno sa pestom od tartufa i sosom madera - dolazi iz Španije da očara vaše nepce"

Potrebni sastojci

  • pileće grudi - 2 velike
  • blanširane špargle - 400 g
  • morska so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • maslac - 3 supene kašike
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • pečurke - 400 - 450 g, isečene na tanke ivice
  • luk - 1 mali ili pola velikog
  • beli luk - 2 čena, velika
  • peršun - iseckan
  • belo vino - 1 1/2 šolje, slatko (madeta ili vino marsala)
  • bujon - 1 1/2 šolja (teleći ili drugi po izboru)
  • tečna pavlaka - 1/2 šolje
  • mocarela - 1 šolja, 125 g (rendana po izboru)
  • pesto đenoveze - 4 supene kašike sa crnim tartufima ili obično pesto
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj recept za piletinu Madera ima predivan ukus i očaraćete vašu porodicu, goste na večeri ili vašeg posebnoč čoveka na večeri.

Ovi sočni pileći rolati su jedan od moji omiljenih recepata! Pravila sam mnogo varijanti, dodavala sam ovaj upečatljivi sos. Možete pripremiti vaše pileće vreteno i bez nadeva, samo pecite piletinu i dodajte u sos Madera.

Za blanširanje špargli:

Napunite srednju posudu sa 6 čaša vode, ugrejte da provri i dodajte supenu kašiku soli. Dodajte špargle i kuvajte 3-4 minuta, nakon toga izvadite iz tople vode i ostavite sa strane.

Stavite veliki tiganj na umerenu vatru i rastopite u njemu 1 supenu kašiku maslaca i 2 supene kašike.

Dodajte isečene pečirke i kuvajte 5 minta dok ne omekšaju. Promešajte luk, isečen na kockice i kuvajte 3 minuta. Dodajte mlevene čenove belog luka, nakon toga začinite sa 1/4 kašičice soli i 1/4 kašičice bibra i 2 supene kašike peršuna (svežeg ili zamrznutog).

Kuvajte još 2 minuta, nakon toga izvadite smesu na tanjir i obrišite tiganj mokrim papirom. Isecite pileće grudi na pola po dužini i pritisnite oklagijom svaki file između streč folije do debljine, ne više od 1 1/2 cm. Začinite 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera.

Na file bogato nanesite pesto od bosiljka sa tartufima ili samo pesto. Odozgo stavite mocarelu (rendanu ili u malim komadima, dodajte nekoliko maslina bez koštica i kriškama limuna.

Zatvorite pileća vretena sa kuhinjskim kanapom ili čačkalicom za zube. Stavite tiganj na umerenu vatru i dodajte 1 supenu kašiku maslaca i 1 supenu kašiku ulja.

Kad maslac počne da se peni, dodajte pileće grudi i sotirajte od 3-4 minuta po strani ili dok ne dobije zlatnu boju.

Izvadite pileće vreteno iz tiganja i stavite na isti tanjir sa pečurkama.

Priprema specijalnog sosa madera:

U isti tiganj dodajte 1 1/2 šolje madere i kuvajte dok se ne prepolovi (5 minuta energično mešajte). Dodajte 1 1/2 šolje telećeg bujona i kuvajte dok ne ostane 2/3 tečnosti ili oko 1/4 od početnog obima (10 minuta).

Smanjite toplotu rerne do srednjeg stepena, dodajte 1/2 čaše pavlake i ostavite da se krčka dok se sos ne zgusne (2 minuta).

Začintie solju i biberom po ukusu.

Vratite pile u tiganj sa sosom. Ostavite 3-4 minutana tihoj vatri da se ugreje. Servirajte, ukrasite pileće vreteno sa sosom madera i blanširanim šparglama.

Neka vam je slatko sa mojim receptom.

Rejting

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: