Način pripreme
1. Pripremite veliku posudu sa vodom u koju iscedite sok od 1/2 malog limuna. Ukoliko neki put nemate limun, posao može da završi i peršun - 2-3 struka natopljena u vodu. Ovo će sprečiti da artičoka potamni nakon guljenja.
2. Očistite povrće tako što ogulite nekoliko slojeva spoljašnjih listova - oni su tvrdi i nisu dobri za jelo, ali ipak i od njih se dobija sjajan, koristan napitak ili čaj, zbog toga ih ne bacajte.
Kada stignete do krhke unutrašnjosti, to će se pokazati, zato što se oseća kako su listići krhkiji i nežnije zelenkasti.
3. Odsecite vrh artičoke, približno 1 prsto ili prst i po. Ako ima kratku dršku, ogulite i nju, ona se ne konzumira i ne baca se.
Odmah nakon što očistite jednu artičoku, isečete je na dva dela uzdužno i ubacujete u posudu sa vodom.
4. Očišćeno povrće izvadite iz vode i stavite da se kuva sa prstohvatom-dva soli dok ne omekne, otprilike 20 minuta, ali to zavisi i od veličine artičoke. Vatra treba da bude jaka u samom početku, a posle se smanjuje do umerene da ne bi previše ključala i da se listići ne bi raspali. Iz istog razloga ne kuva se preterano dugo, da ne bi mnogo omeklo - ponovo će biti ukusno jelo od povrća, ali cvetić se neće sačuvati u potpunosti kako bi bio lep tanjir koji ćemo poslužiti.
5. Izvadite rupičastom kašikom i poređajte na debeli sloj kuhinjskog papira polovinice artičoke, tako će se ocediti višak vode.
6. Pripremite ukusan sos tako što zagrejete pavlaku i u njoj mešate krem sir dok ne postane homogeno.
Stavite začine i so (pazite sa solju ako je sir mnogo slan) i izrendajte mančego, odvajajući od njega dugačke trake za dekoraciju. Njih gulim običnom ljuštilicom za povrće.
Ukoliko vam je teško da pronađete pančego, možete da koristite i drugi tvrdi, aromatični i zreli sir iste vrste - na primer zrelu gaudu, parmezan ili drugi.
Kačkavalji koji su mekši, koji se rastežu, se ne preporučuju.
7. Mešajte sos dok se mančego u potpunosti ne rastvori i dok se ne dobije glatka konzistencija.
Odmah rasporedite u dva duboka tanjira i odozgo poređajte artičoku, posutu s malo maslinovog ulja i soli. Ukrasite ivicama odvojenog sira mančego i poslužite jelo Artičoku u sosu od mančego sira toplu.
Prijatno!