Način pripreme
Ove kanelone od povrća su unikatno ukusne i nikako nije teško da se spreme. Pozivam vas da ih probate.
Počnite sa pripremanjem smese od artičoke za nadev.
U maslinovom ulju propržite ceo čen belog luka na slaboj vatri da ne zagori (dovoljno je samo da pusti svoju aromu).
Stavite isceđenu mariniranu unutrašnjost artičoke iseckanu na četvrtinice. Sipajte vino i kuvajte 15 minuta na slaboj/umerenoj vatri da lepo upiju aromu. Izmešajte da ne bi zagorelo, a i da bi lakše alkohol isparavao.
Dodajte rikotu, jaja (uverite se da artičoka nije previše vruća da se ne bi odmah preseklo). Stavite i 300 grama sireva pomešanih i izrendanih, ostalih 40 grama odvojte za posipanje na kraju. Začinite solju i crnim biberom i pasirajte.
Smesom napunite špric sa nastavkom širokom koliko i otvor kanelona. Možete da koristite kesicu za zamrzivač i da u nju sipate smesu.
Stavite u frižider da se stegne, a posle ako ste koristili kesicu, odsecite jedan kraj kako bi se formirao otvor, širine kanelona.
Napunite testeninu smesom i poređajte u nauljenu pravougaonu tepsiju, premazujući svaki kanelon maslinovim uljem da se ne bi lepio jedan za drugi.
Pređite na spremanje paradajz sosa tako što njega možete da napravite i dok čekate da se nadev stegne.
Iseckajte ili sameljite luk, beli luk, šargarepu i celer. Dinstajte ih u malo masnoće iz konzerve u kojoj su bile artičoke.
Stavite i pardajz, iseckan ili mleven, posolite, začinite crnim biberom i kuvajte sos 10-15 minuta.
Nakon toga neće biti u potpunosti gotov, ali će mu predstojati i još termička obrada.
Paradajz sosem zalijte kanelone u tepsiji i pecite 30 minuta na 180 stepeni sa ventilatorom.
Na kraju zapečeno jelo pospite odvojenim sirevima, a ako volite dodajte i još na primer izrendanu mocarelu.
Kada se sirevi istope u rerni, testenina je gotova.
Za svaki slučaj proverite kanelone da nisu još uvek tvrdi i ako treba pecite još malo.
Poslužite tople Kanelone sa nadevom od artičoke u paradajz sosu i jedite sa osmehom i uživanjem ovaj sjajni italijanski recept.
Prijatno!