Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Artičoka sa škampama i pršutom u nežnom kremu

Artičoka sa škampama i pršutom u nežnom kremu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Artičoka sa škampama i pršutom u nežnom kremu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"U ovom tanjiru svi tanjiri imaju krivicu za njegov savršeni izgled i ukus - i artičoka, i škampi, i pršuta, i krem - uživajte"

Potrebni sastojci

  • artičoka - 6 - 7 komada, velika
  • pršuta - 100 g
  • škampi - 12 komada, veike, sveže
  • praziluk - 1 struk, 150 g
  • krompir - 2 koamda, oko 200 g
  • beli luk - 3 velika čena
  • maslinovo ulje - 50 g
  • voda - oko 900 ml
  • so - po ukusu
  • peršun - 2 grančice, svež
  • sok od limuna - od 1 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Svima su poznata korisna svojstva artičoke. On je koristan izvor vitamina, minerala i antioksidanasa, a osim toga mnogo je ukusna.

U ovom receptu je pripremamo na zdrav način i kombinujemo sa škampima i pršutom.

Za recept sa artičokom sa škampama i pršutom u nežnom kremu, prvo očistimo artičoku da bismo počeli sa pripremom nežnog krema koji ćemo pripremiti sa delom njih.

Odaberite u prodavnici veći broj povrća, svežiji i sa družim drškama, zato što će nam i one biti potrebne. Porcija je 6, ali za svaki slučaj uzmite 7 artičoka.

Pripremite dve posude sa hladnom vodom, u svaku stavite grančicu peršuna i iscedite po pola limuna. On će sprečiti da artičoka potamni i da oksidira.

Oljuštite spoljašnje tvrde listove i odvojite ih da pripremite zdrav i koristan napitak.

Odsecite 1-2 prsta od vrha, takođe i drške, njih sačuvajte.

Stavite cvast u jednu posudu sa vodom.

Isecite drške od površinskog sloja i potopite u drugu posudu.

Ponovo uzmite jedan po jedan od očićenih listova sa spoljašnjeg dela artičoke i odvojite sledeća 2-3 ili više sloja listova dok ne dođete do krehke unutrašnjosti. Odvojene listove stavite u drške, a unutrašnjost vratite u njihovu posudu.

Iseckajte praziluk i jedan čen belog luka. Oljuštite i isecite krompir na kockice.

Dinstajte u maslinovom ulju sve 4-5 minuta, često mešajte.

Stavite listove i drške - isečene, ako su mnogo dugi i strukove peršuna, kao i so po ukusu. Dinstajte još 2-3 minuta i sipajte vodu. KOličina dodatih listova treba da bude 400 g, zato ako ih nema, dodajte sedmu artičoku, očišćenu i isečenu celu.

Kuvjate ispod poklopca 25 minuta.

Za to vreme kuvajte unutrašnjost na pari - oko 20 minuta, da ne omekša previše. Ako koristite manje povrće, redukujte vreme. Možete ih pripremiti i u mikrotalasnoj ktaće, stavite malo maslinovog ulja i so, ali ja volim zdraviji način - paru.

Skuvano povrće za krem prebacite zajedno sa tečnošću u blender i stavite da se melje 2 minuta na maksimalnoj brzini. To je potrebno da bi krem zaista bio fin bez vlasi. Ako ipak ne uspete to da postignete, zato što je vaš aparat ograničenih sposobnosti, prosto procedite smesu, da biste odvojili veće čestice.

Ugrejte dve kašičice maslinovog ulja na umerenoj vatri i stavite dva čena belog luka, isečene na kriške. Kad puste aromu i počnu da postaju zlatni, skinite sa vatre i sipajte u njih pršutu, isečenu na kockice. Promešajte da i se malo zapeku i prebacite u posudu.

U istom tiganju pecite oljuštene škampe po pet minuta, sa malo soli.

Servirajte tako što u svaku porciju stavite po 1-2 unutrašnjosti artičoke, 1-2 škampa, pospite pršutom i belim lukom i sa strane prelijte kremom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: