Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Tradicionalne Bavarske perece

Tradicionalne Bavarske perece

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k87717k
Tradicionalne Bavarske perece
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Spremanje tradicionalnih bavarskih pereca je čitav ritual, ali rezultat je više nego odličan"

Potrebni sastojci

  • Testo 1
  • brašno - 100 g
  • voda - 90 ml
  • kvasac - 5 g, živ
  • šećer - 1 kašičica
  • Testo 2
  • brašno - 400 g (sa visokim sadržajem glutena) + za posipanje i dodatno mešanje
  • kvasac - 10 g, živ
  • voda - 260 ml
  • maslac - 25 g, istopljen + za mazanje testa
  • so - 2 kašike, ravne
  • šećer - 1 kašičica
  • Za parenje hlepčića
  • voda - oko 800 ml
  • soda bikarbona - 4 kašike
  • Još
  • so - krupna ljuspasta za posipanje
  • susam - za posipanje (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Za prvo testo (osnovno) rastvorite kvasac i šečer u blago zagrejanu vodu. Sipajte brašno i promešajte u ujednačenu lepljivu smesu. Pokrijte krpom posudu i ostavite da se dobro razvije gluten oko sat i po.

2. U jako naraslo testo-majku sipajte sastojke za drugo testo i počnite mešenje (5-10 minuta), a poželjno je da korisitite mikser sa nastavcima za testo. Dodajte po malo brašna, ako je potrebno, dok testo ne postane glatko, elastično, ali uprkos tome treba da ostane relativno meko.

Oformite u loptu namazanim rukama, namažite dobro i testo i ostavite ga u posudi, pokrivenoj streč folijom jedan sat.

3. Testo koje je udvostručilo zapreminu prebacite na balgo nabrašnjenu površinu i pritisnite, da izbacite vazduh iz njega, nakon toga ponovo vratite u posudu, pokrijte u ostavite još jedan sat.

4. Podelite na 7-8 jednakih delova i oformite od svake fitilj. Prekrstite/uvrnite krajeve svakog i uvijajte po dva puta, a nakon toga podignite na gore ka zaobljenom delu. Sa slika će vam biti lako da vidite na koji način.

5. Poređajte u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje, na rastojanju jedno od drugog. Ako nemate veću posudu za pečenje da mogu svi da stanu, uradite to iz dva puta. Pokrijte oformljene perece vlažnom čistom krpom i još jednom ih ostavite da odstoje 40 minuta.

6. Ubacite rernu da se zagreva do 200 stepeni. U pogodnu posudu stavite na ringlu vodu i čim počne da vri, sipajte sodu i promešajte.

Ubacujte jedan po jedan hlepčiće na po 40-50 sekundi svaki i vadite rešetkastom kašikom ponovo, ređajući u posudu za pečenje. Pospite krupnom ljuspastom solju i susamom po želji.

7. Pecite 15-20 minuta ili dok tradicionalne Bavarske perece ne dobiju zlatastu preplanulost.

Prijatno!

Beleška: Spremanje pereca je lako samo po sebi, ali traži više vremena zbog dugih i procesa koji se više puta ponavljaju i rasta testa. Razultat vredi izuzetno, jer tako postaju zaista predivne i ukusne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: