Način pripreme
Rerna - 180 stepeni
Ravan pleh pokriven papirom za pečenje;
Radi se mikserom i rukama.
U posudu miksera sipajte brašno i so i promešajte. Napravite udubljenje i dodajte toplo sveže mleko, šećer i kavasac uz neprestano mešanje mikserom. Mesite testo oko 10 minuta. Izvadite testo iz miksera i stavite ga u blago nauljenu posudu da narasta oko 45-50 minuta.
U šerpu sipajte vodu, dodajte sodu bikarbonu i stavite na vatru da proključa, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da krčka oko 10 minuta.
Naraslo testo formirajte kao rolat dužine oko 20 cm. Podelite ga na 10 jednakih komada i koristite vagu za jednake delove.
Svaku lopticu razvucite u dugačak valjak između 40 i 60 cm.
Originalne perece su tanke, debljine oko 1 - 1, 5 cm. Svaki valjak formirajte u oblik otvorene potkovice i dva puta prepletite njegove krajeve. Prebacite ukrštene krajeve u sredinu potkovice i zalepite ih.
Voda u šerpi treba da lagano ključa. Spuštajte perece unutra (po 2 komada) i odbrojavajte 30 sekundi. Izvadite ih rešetkom, ocedite ih i poređajte ih u pleh.
Sledi nova porcija pereca. Kada poređate sve, pospite ih krupnom solju.
Pecite na 180 stepeni oko 20-30 minuta.
Izvadite ih i poprskajte ih vodom dok su vrući da dobiju sjaj.