Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni kolač»Slatka pita od kajsija sa Majorke

Slatka pita od kajsija sa Majorke

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Slatka pita od kajsija sa Majorke
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
42 min.
Porcije
10
"Znamo da ste previše zauzeti da idete tamo-vamo, zato smo mi skoknuli do Majorke po recept za ovu slatku pitu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 225 g
  • prašak za pecivo - 12 g
  • so - 1 prstohvat
  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 180 g
  • ulje - 90 g, suncokretovo
  • šećer - 130 g
  • kajsije - 6 komada, velike
  • šećerne perle - za posipanje (ili šećer u prahu)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli u vazdušastu belu penu.

2. Dodajte kiselo mleko i ulje i ponovo mutite kratko na laganoj brzini da smesa ostane maksimalno vazdušasta.

3. Prosejte brašno iz dva puta, muteći kružnim pokretima u krug u jednom pravcu, dok se brašno dobro ne integriše.

4. Sipajte smesu u posudu za pečenje prečnika 28 cm, prethodno namazanu i posutu brašnom ili pokrivenu papirom za pečenje. Zaravnajte i gurnite u zagrejanu rernu na 180 stepebi bez ventilatora.

5. Pecite 20 minuta i tada otvorite rernu i odozgo poređajte kajsije očišćene od koštica i prepolovljene (razrezom na gore). Ne otvarajte rernu pre nego što istekne dvadeset minuta.

6. Pospite voće sa malo šećera i dopecite još 10-12 minuta ili dok ne dobiju blagu preplanulost, a slatka pita se ne ispeče potpuno i dobije lepu tamno zlatastu koricu.

7. Isključite rernu i ostavite kolač sa kajsijama unutra sa vratima na pola otvorenim još oko 10-15 minuta, nakon toga ostavite da se ohladi.

8.. Pospite šećerom u prahu ili šećernim perlama i serviajte sa šoljom toplog mleka, vrućom čokoladom ili kafom.

*Ovaj izuzetno jednostavan recept mi je ostavila baba prijateljice španjolke koja je živela na Majorci. Zove se Coca Mallorquina de albaricoques.

Ova slatka pita od kajsija sa Majorke se sprema lako i brzo i pogodna je za kuvare početnike.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: