Način pripreme
1. Očistite file grgeča, tako što ukonite preostale koščice i kožu. Isecite na krupne komade i stavite u tiganj sa malo maslinovog ulja i soli. Važno je da tiganj bude sa nelepljivom površinom i da njegova površina da bude u potpunosti nauljena, kako se mekana riba ne bi zalepila.
2. Izvadite komade grgeča i u isti tiganj sipajte ostalo maslinovo ulje, paradajz pire, sirće, šećer, so, prstohvat estragona, beli luk i biber. Kada počne da krčka 2-3 minute na umerenoj vatri, sipajte bujon sa istopljenim skrobom u njemu. Za više sosa možete staviti više bujona sa skrobom.
3. Mešajte dok se blago ne zgusti, i unutra stavite komade ribe da bi se u potpunosti skuvali - u zavisnosti od debljine - od 3 do 5 minuta na slaboj do umerenoj vatri.
4. Spremljenu ribu u tiganju poslužite dok je topla, pospite je sa još malo estragona. Nemojte stavljati preteranu količinu začina, jer je izrazito aromatičan i baciće delikatan ukus grgeča u senku.
Ovaj grgeč u slatko-kiselom sosu je jednostavno i veoma ukusno riblje jelo, koje nam pruža interesantne kontraste i mnogo uživanja.
Prijatno!