Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Grgeč u kiselo-slatkom sosu

Grgeč u kiselo-slatkom sosu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78716k967
Grgeč u kiselo-slatkom sosu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
28/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
18 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
3
"Za sve ljubitelje ribljih delikatesa predlažemo ovaj raskošni recept za grgeč u slatko-kiselom sosu"

Potrebni sastojci

  • grgeč - 450 g, file
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • estragon - 2 prstohvata, sušen
  • paradajz pire - 8 supenih kašika
  • smeđi šećer - 2 supene kašike
  • sirće - 2 supene kašike, jabukovo
  • skrob - 1 supena kašika
  • riblji bujon - oko 150 ml
  • beli luk u prahu - 1 prstohvat
  • biber - 1 prstohvat
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očistite file grgeča, tako što ukonite preostale koščice i kožu. Isecite na krupne komade i stavite u tiganj sa malo maslinovog ulja i soli. Važno je da tiganj bude sa nelepljivom površinom i da njegova površina da bude u potpunosti nauljena, kako se mekana riba ne bi zalepila.

2. Izvadite komade grgeča i u isti tiganj sipajte ostalo maslinovo ulje, paradajz pire, sirće, šećer, so, prstohvat estragona, beli luk i biber. Kada počne da krčka 2-3 minute na umerenoj vatri, sipajte bujon sa istopljenim skrobom u njemu. Za više sosa možete staviti više bujona sa skrobom.

3. Mešajte dok se blago ne zgusti, i unutra stavite komade ribe da bi se u potpunosti skuvali - u zavisnosti od debljine - od 3 do 5 minuta na slaboj do umerenoj vatri.

4. Spremljenu ribu u tiganju poslužite dok je topla, pospite je sa još malo estragona. Nemojte stavljati preteranu količinu začina, jer je izrazito aromatičan i baciće delikatan ukus grgeča u senku.

Ovaj grgeč u slatko-kiselom sosu je jednostavno i veoma ukusno riblje jelo, koje nam pruža interesantne kontraste i mnogo uživanja.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: