Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Božićni keksići sa mermernim ajsingom

Božićni keksići sa mermernim ajsingom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2203k227
Božićni keksići sa mermernim ajsingom
Fotografije: marcheva14
1 / 7
07/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
9 min.
Ukupno
34 min.
Porcije
30
"Dajte mašti na volju i sigurno ćete dobiti jedinstveno lepe i veoma ukusne Božićne keksiće sa mermernim ajsingom"

Potrebni sastojci

  • maslac - 110 g na sobnoj temperaturi
  • šećer - kristal 70 g
  • jaja - 1 komad
  • vanila - 1 kašičica ekstrakta
  • brašno - 250 g belo
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • so - 1/4 kašičice
  • Mermerni ajsing
  • belance - 1 komad
  • šećer u prahu - 180 g
  • sok od limuna - 2 do 3 kašičice, možda i više, po vašoj želji
  • za gustinu ajsinga
  • badem esencija - 1 kap
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni

Ravan pleh, pokriven papirom za pečenje.

Maslac umutite mikserom oko 3-4 minuta. Dodajte šećer i mutite dok smesa ne pobeli. Dodajte jaje i vanilu, pa mutike oko 1 minuta.

U posudi promešajte brašno, prašak za pecivo i so. Ovu smesu dodajte u smesu od maslaca u 3-4 porcije i mešajte drvenom kašikom. Sakupite testo rukom, umotajte ga u foliju i ostavite ga na hladno mesto oko 2 sata.

Ohlađeno testo razvijte oklagijom na malo brašna. Kalupima isecite različite figure od testa. Poređajte ih u pleh na rastojanju jednu od druge.

Pecite na 180 stepeni oko 9-11 minuta. Keksići treba da dobiju boju voska, da nisu previše pečeni i budite pažljivi tokom pečenja, jer zaista brzo pregore.

Ajsing

U odgovarajuću posudu umutite belance. Dodajte sav šećer u prahu i esenciju badema. Možete da koristite i esenciju vanile. Mutite dok smesa ne postane sjajan i mekan sneg.

Od ajsinga odvojite po dve kašike i sipajte ga u nekoliko posuda. U te posude dodajte boje po želji. Promešajte da se boja ajsinga izjednači. Ako je ajsing previše gust i nema konzistenciju tečnog meda, koji klizi po kašici, dodajte kap po kap hladne vode do željene gustine.

Preostalu belu glazuru iz posude prebacite u plitki tanjir. Viljuškom kapljite različite boje u ajsing nasumišno. Drvenim štapićem promešajte, da bi dobili efekat mermera.

Svaki potpuno ohlađeni keksić licem potopite u ajsing. Izvadite ga, ocedite i stavite na papir da se osuši potpuno. Neka odstoje preko noći.

Ovi Božićni keksići imaju dugačak rok trajanja, oko 3-4 nedelje, kod pravilnog čuvanja u staklenoj tegli za keksiće na hladnom mestu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: