Način pripreme
Rerna - 160 stepeni
Ravni plehovi sa papirom za pečenje
Začin za medenjake, ako nemate gotovu smesu, priprema se od: cimeta, mlevenog muskatnog oraščića, mlevenog pimenta, mlevenog karanfilića i nekoliko prstohvata mlevenog kardamona.
U veliku posudu prosejte brašno, šećer u prahu i dodajte začine i sodu. Promešajte. U sredini brašna napravite udubljenje i sipajte zagrejani med, na kockice nasečeni maslac/margarin i jaja. Umesite testo rukama, dok ne formirate mekanu loptu. Testo prekrijte folijom i ostavite ga na brašnom posutoj radnoj površini da odmori oko 10 minuta.
Za to vreme pripremite braon glazuru. Njome ćete premazati medenjake, kada ih izvadite iz rerne i na taj način će oni biti lepši i sjajni, kao lakirano drvo.
Jaje umutite viljuškom i dodajte vodu i kakao. Mutite ovu smesu žicom i obavezno je procedite kroz cediljku sa sitnim otvorima. Ostavite je po strani do korišćenja.
Testo razvijte oklagijom na debljinu od oko 5 mm ili u prečniku oko 37-38 cm. Različite kalupe za Božićne kolače prvo potopite u brašno i isecite figurice. Poređajte ih na rastojanju u pleh za pečenje.
Pecite na 160 stepeni oko 10-11 minuta.
Izvadite medenjake i dok su još vrući, premažite ih četkom smesom od kakaa, radeći brzo i pažljivo, pazeći da četka ne ostavlja tragove po površini medenjaka. Ohladite ih potpuno.
Za glazuru od belanaca umutite belance u gustu penu i dodajte prethodno prosejan šećer u prahu. Mutite i dodajte sok od limuna - količinu procenite sami. Možete dodati ia malo više soka od limuna, ili malo više šećera u prahu.
U principu se ova smesa ne muti mikserom, kako se ne bi ubacivao vazduh u nju, ali možete koristiti i mikser, jer je mnogo lakše. Ako želite da smesa bude potpuno glatka, procedite je kroz finu cediljku. Gustina smese treba da bude takva da ostavlja tanku liniju bez prekida i da se ne razliva.
Ako želite različite boje, odvojite po jednu kašiku u različite posude, dodajte željene boje, promešajte veoma dobro dok se ne ujednači nijansa. Za vreme crtanja postoji mogućnost da se glazura osuši i da postaje gušća, pa možete dodati 1 kašičicu hladne vode. Najbolje je da smesu ubacite u kornet od papira za pečenje i da na taj način iscrtate kolače.
Kada su iscrtani, medenjake ostavite da se glazura potpuno osuši, oko 1 sat.
Kolači imaju duži rok trajanja, oko 3 nedelje, ako ih čuvate u staklenoj tegli sa zatvaračem na zavrtanj.