Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Gurabije»Gurabije sa marmeladom

Gurabije sa marmeladom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5009k433
Gurabije sa marmeladom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
08/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
20
"Gurabije sa marmeladom, kojima će se obradovati i deca i odrasli"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 150 g
  • kiselo mleko - 200 g
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • vanila
  • kora limuna
  • ulje - 3 kašike
  • mast - 3 kašike, istopljena
  • brašno - 3 - 4 šolje, za srednje meko testo
  • žumanca - 1, za mazanje
  • šećer - 1 šolja, za posipanje
  • marmelada - 1 šolja, po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja sa šećerom mutimo mikserom da se istope.

Dodaje se kiselo mleko sa sodom umućenom u njemu i praškom za pecivo da se aktivira.

Dodaje se ulje i istopljena mast - pomešani, vanila i kora narendanog limuna.

Meša se dobro i sipa se šolja po šolja brašna i meša se vuljuškom u loptu testa.

Na kraju se testo za gurabije sipa na radnu površinu i mesi dok ne prestane da se lepi.

Od testa se oblikuju dva fitilja, seku se parčići debljine po 1, 5-2 cm.

Prstima se spljeskaju u male pogačice, stavlja se kašika marmelade i oformi se loptica.

Poređaju se u posudu za pečenje na papir za pečenje.

Odozgo se namažu umućenim žumancem, posipaju se kristal šećerom.

Pečemo babine gurabije u rerni zagrejanij na 180 stepeni dok ne postanu zlataste, oko 15-20 minuta, zavisi od pećnice.

Jedinstvene gurabije sa marmeladom - sjajne za doručak u bilo koje vreme!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: