Način pripreme
Rerna - na 180 stepeni; Pljosnata tava prekrivena papirom za pečenje
Obe vrste sode dodati u kiselo mleko i ostaviti da nadođe. Žicom umutiti šećer i jaja, dodati kiselo mleko, so i masnoću.
Mutiti dok smesa ne postane homogena. Brašno prosejati i dodati u mlečnu smesu drvenom kašikom. Dodati i vanilu.
Kada počne da se oblikuje lopta, testo sipati na radnu površinu i mesiti dok ne postane meko i nelepljivo. Ako je još uvek lepljivo, dodati i 1 kašiku brašna. Testo podeliti na 4 loptice, pa svaku lopticu oblikovati u fitilj, i iseći ga na 10 jednakih delova.
Loptice oblikovati rukama, pa ih malo spljeskati u obliku mekika. U sredini svake loptice staviti 1 kašičicu marmelade, i zatvoriti u obliku polumeseca, tako da se krajevi preklapaju.
Uvaljati u kristal-šećer. Poređati u tavu sa razmakom između svake loptice. Peći na 180 stepeni oko 18-20 minuta.