Način pripreme
Jaja sa šećerom mutimo mikserom da se istope.
Dodaje se kiselo mleko sa sodom umućenom u njemu i praškom za pecivo da se aktivira.
Dodaje se ulje i istopljena mast - pomešani, vanila i kora narendanog limuna.
Meša se dobro i sipa se šolja po šolja brašna i meša se vuljuškom u loptu testa.
Na kraju se testo za gurabije sipa na radnu površinu i mesi dok ne prestane da se lepi.
Od testa se oblikuju dva fitilja, seku se parčići debljine po 1, 5-2 cm.
Prstima se spljeskaju u male pogačice, stavlja se kašika marmelade i oformi se loptica.
Poređaju se u posudu za pečenje na papir za pečenje.
Odozgo se namažu umućenim žumancem, posipaju se kristal šećerom.
Pečemo babine gurabije u rerni zagrejanij na 180 stepeni dok ne postanu zlataste, oko 15-20 minuta, zavisi od pećnice.
Jedinstvene gurabije sa marmeladom - sjajne za doručak u bilo koje vreme!