Način pripreme
Cveklu - oguljenu i isečenu na kockice sipamo u posudu snažnog blenderta/nutri buleta i sameljemo sa malo vode da se dobije pire.
U dubokoj posudi umutimo jaja sa šarlanom. Dodajemo smeđi kristal šećer, vanilu, sodu i cimet. Mutimo bez prestanka i polako sipamo obe vrste brašna - integralno i kukuruzno.
Da bismo dobili homogenu konzistenciju, dodajemo pire od cvekle. I na kraju, poslednji sastojak je jabuka - oguljena i isečena na sitne kockice.
Crvenu smesu izdašno rasporedimo u kalupe za mafine - u ovom slučaju 6 komada srednje velikih pravougaonih /ili 9-12 komada malih okruglih/.
Zdrave mafine pečemo na 180 stepeni otprilike 30 minuta.
Cvekla ima iznenađujuće svojstvo - gubi svoju jarku boju nakon što prođe termičku obradu. Zbog toga ukusni mafini nakon pečenja nisu crveni. :)
Po želji poslužujemo sa svežim sokom od cvekle i jabukama. Za jednu zasitnu poslepodnevnu užinu.
Raskošni mekani mafini sa cveklom i jabukama - omiljeni su kod dece!