Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Čokoladna torta sa keksom i pavlakom

Čokoladna torta sa keksom i pavlakom

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
17641971
Čokoladna torta sa keksom i pavlakom2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Častimo čokoladnom tortom, eto tako, bez povoda"

Potrebni sastojci

  • šećer - 130 g
  • sveže mleko - 1 l
  • puding od vanile - 1 komad
  • skrob - 4 supene kašike, vanila
  • maslac - 100 g
  • čajni kolutići - 1 pakovanje
  • crna čokolada - 100 g
  • mlečna čokolada - 100 g
  • pavlaka za kuvanje - 200 ml
  • kora pomorandže - izrendana kora od 1 pomorandže
  • Za glazuru
  • pavlaka za kuvanje - 200 ml
  • mlečna čokolada - 100 g
  • organska čokolada - 100 g
  • Za dekoraciju
  • bombone - 5 - 6 komada, čokoladne
  • roleri - 2 - 3 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Keks treba da se usitni na sitnije komade ili da se samelje.

800 ml svežeg mleka se stavlja na ringlu da provri.

U posudi se pomešaju šećer, puding i skrob. Lepo se promeša. Nakon toga, u njih se postepeno dodaje 200 ml svežeg mleka. Lepo se meša da bi se dobila homogena smesa. Ne sme da ima grudvica.

Kada mleko provri, u njega se po malo sipa smesa od šećera, pudinga i skroba.

Neprestano se meša, dok se krem ne zgusti. Stegnuti krem se skida sa ringle i u njega se dodaje pavlaka za kuvanje i prethodno istopljeni maslac.

Maslac se po malo dodaje, uz neprestano mešanje. Nakon toga se podeli na tri jednaka dela.

Crna čokolada se istopi na vodenoj pari sa 3-4 supene kašike svežeg mleka. Isto se radi i sa mlečnom čokoladom.

U prvi deo se dodaje keks i izrendana kora limuna. Lepo se promeša.

U drugi deo se dodaje istopljena mlečna čokolada. Ponovo se lepo promeša, da se dobije homogena smesa.

I u treći deo se dodaje istopljena crna čokolada. Promeša se.

Sastavljanje torte: U kalup za torte sa pokretnim dnom se stavlja prvo smesa sa keksom. Kašikom se lagano pritisne ka dnu kalupa.

Odozgo se stavlja drugi krem sa mlečnom čokoladom i na kraju krem sa crnom čokoladom.

Malo namočenom kašikom se torta odozgo zagladi i stavlja se na nekoliko sati u frižider da se stegne.

Za glazuru: Nakon što se torta stegne, sprema se glazura.

Za nju u posudi se usitne obe čokolade, na male komade. Pavlaka za kuvanje se ugreje i sipa se u čokolade. Lepo se meša da se dobije homogena smesa.

Njome se preliva torta i ponovo se stavlja u frižider. Nakon što se stegne. dekoriše se.

Ja sam koristila čokoladne bombone, tako što sam ih iseckala na male komade. Rolere sam izlomila na dva, tri manja.

Poređala sam ih po sredini čokoladne torte.

Istopila sam još sasvim malo čokolade na pari. Istopljenu čokoladu sam posula odozgo. Ostavila sam u frižider da se i ona stegne.

Čokoladna torta sa keksom i pavlakom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: