Način pripreme
Pomešamo dve vrste brašna - tipsko i pšenično (možete zameniti integralnim) i u dubokoj posudi zamesimo testo.
U njih dodajemo himalajsku so, biber, alevu papriku, nerafinisano suncokretovo ulje, sodu, prelivamo je jabukovim sirćetom da se aktivira.
Promešamo i zamesimo elastično testo sa toplom vodom, sipamo postepeno da se ravnomerno integriše.
Podelimo testo na 6 delova, od svakog razvučemo sloj (ni mnogo fin, ni debeo - ali ne tanji od 0, 5 cm) i isečemo na trakice - širine oko 1 cm.
Upletemo trakice kao gustu preleticu i osečemo krug, malo veći od poklopca za teglu (običan, veliki).
Pritiskamo rešetku, da se slepi i pažljivo stavljamo pletene krugove na oblikovane kalupe za mafine, koji su obrnuto okrenuti (sa dnom na gore) i namazani nerafinisanim suncokretovim uljem.
Ređamo ih kao šahovsku tablu, da se ne zalepi testo za vreme pečenja, pošto se lako uvećavaju.
Zalepimo ivice na dole da zauzmu pravilan oblik korpice (nije problem, ako se prilikom razvlačenja dobiju dve rupe u pletenici, pošto nadev neće izlaziti kroz njih).
Preostalo testo za naše korpice takođe razvučemo, ali sečemo na tanje trake, oblikujemo okrugle fitilje i upletemo u troduple ili četvoroduple pletenice (čuje su ivice veoma spljeskane, da drže pletenice), koje će služiti kao dekorativne drške korpica.
Stavljamo ih i savijamo (kao što je na slici) na prazne kalupe, namazane nerafinisanim sumcokretovim uljem.
Pletene korpice i pletenice namažemo odozgo nerafinisanim sucokretovim uljem (uz pomoć silikonske četke) i pečemo na 200 stepeni oko 20 minuta.
Dok su u rerni pripremamo nadev za korpice. Operemo sveže ubrane listove koprive i isečemo sitno (možemo uz pomoć viljuške, da se ne ožarimo).
Stavljamo ih u vrelu vodu, prethodno ugrejanu i poklapamo šerpu. Nakon 1-2 minuta korpiva je omekšala i red je na začine - biber i alevu papriku, himalajsku so po ukusu.
Mešamo žicom neprestano, sipamo polako kukuruzni griz, koji se brzo kuva.
Smesu (dovoljno gustu, koja se ne razliva) rasporedimo je u pečene vegan korpice, punimo ih do vrha i poravnamo).
Po želji odozgo možemo ukrasiti nadev svake korpice sa malo listića koprive (prethodno natopljenim, da omekšaju). Stavljamo dekorativne pletene drške.
Serviramo prolećne korpice dok su još tople i sa hrskavom koricom.
Lepe i ukusne vegan pletene korpice od testa sa koprivom i tradicionalnim kačamakom - odgovarajuće u vreme posta, kao i prazničnu trpezu za Uskrs!
Veoma ukusno!