Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Uskršnji kolač Kozunak sa nadevom od oraha i kakaa

Uskršnji kolač Kozunak sa nadevom od oraha i kakaa

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Uskršnji kolač Kozunak sa nadevom od oraha i kakaa
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Domaći uskršnji kolač kozunak sa ukusnim nadevom - neka vam je slatko"

Potrebni sastojci

  • brašno - 520 g
  • šećer - 130 g + za posipanje
  • kvasac - 20 g, svež
  • sveže mleko - 250 ml
  • žumanca - 5 komada
  • so - 1 prstohvat
  • maslac - 100 g
  • svinjska mast - 1 supena kašika
  • vanila - 1 - 2 kesice
  • kora citrusa - 8 štrafti, limun i pomorandža
  • ulje - 5 supenih kašika
  • rum - 1 čep
  • nadev
  • belanca - 5 komada
  • orasi - 200 g
  • rum - 15 g
  • šećer - 70 g
  • kakao - 2 supene kašike, 100%, prirodno, u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ugrejte mleko, temperatura da bude do 37 stepeni. U 50-60 ml mleka istopite kvasac, 5 g šećera i 20 g brašna. Umutite da se dobije kaša i ostavite da se aktivira.

2. Lagano umutite žumanca sa soli, a posebno na veoma slaboj vatri istopite maslac i svinjsku mast sa vanilom.

3. U blender stavite da se samelje šećer sa korama citrusa (bez belih delova).

4. Prosejte 500 g brašna u posudi i napravite kladenac. U njega sipajte toplu, ali ne vruću masnoću (mast i maslac), umućena žumanca, aromatizovani šećer, 1 čep ruma, ostalo mleko i na kraju kašičicu fermentisanog, aktiviranog kvasca.

5. Testo umesite po mogućstvu u kuhinjskom robotu ili mikseru sa dodacima za testo, zato što će vam se dosta lepiti za ruku i oduzeće više vremena i truda. Cilj je da se mesi neprestano - barem 10 minuta, kako bi testo bilo elastično. Može da se doda još brašna, ukoliko je potrebno, ali da se ne preteruje, da ne bi testo za kozunak postalo previše tvrdo.

U procesu mešenja na svake 2 minute dodajte po kašiku ulja.

6. Oblikujte u loptu i ostavite ga u nauljenoj posudi na sat vremena u toploj prostoriji. Posudu prekrijte streč folijom.

7. Naraslo testo uhvatite za jedan kraj i lepo izvucite naviše da se razapne. Videćete kako se razlikuju jasno obrazovane niti. Preklopite, okrenite na 90 stepeni i isto uradite i sa drugim krajem. Nakon ove procedure ostavite da odmori 10 minuta i ponovite još 2 puta, nakon čega ponovo odmara 30 minuta.

8. Za to vreme napravite nadev. Za njega umutite belanca u sneg (od njih odvojte malo za premazivanje na kraju). Sameljite orahe i šećer i pomešajte sa kakaom i rumom.

Promešajte sve sastojke, ne morate se truditi da ne padnu belanca. Pre bi trebalo da se dobije nešto kao kakao krem.

9. Testo za kozunak podelite na dva jednaka dela. Na nauljenoj radnoj površini razvucite jednu polovinu u oblik pravougaonika 35×20 cm. Premažite punjenjem, ostavljajući 2-3 cm od krajeva. Postavite odozgo drugu polovinu razvučenog testa iste veličine i premažite sa još punjenja, ukoliko vam je ostalo.

Uvijte u rolat, isecite i poređajte u tepsiju približnog prečnika od 25, 26 cm. Moja je bila malo manja i kozunak je krenuo da izlazi napolje prilikom pečenja, tako da ispoštujte ovu veličinu.

Postoji mogućnost da vam zbog mekog testa i više punjenja ovaj tip oblikovanja bude težak, zato možete da izaberete neki drugi način koji vam je pogodan. Ako želite duguljasti oblik, koristite takav sa zapreminom od 2 litre.

10 .Ostavite ga za poslednji put da naraste, dok lepo ne nadođe, otprilike sat vremena. Nakon toga premažite blago umućenim belancem i pospite šečerom, po želji blago namočenim u alkohol.

11. Pecite na 160 stepeni na niskoj rešetci 10 minuta, posle pojačajte na 170 još 30 min. Ako odozgo brzo postaje tamno, stavite sloj aluminijumske folije.

12. Gotov kozunak izvadite iz rerne i sačekajte 15 minuta pre nego što ga izvadite iz kalupa.

Kada se kozunak sa čokoladom u potpunosti ohladi, možete da ga isečete i poslužite.

Iz iskustva znam da je na drugi način uskršnji kolač kozunak sa nadevom od oraha i kakaa još ukusniji!

Neka vam je slatko i predivne praznike vam želim!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: