Način pripreme
1. Podelite sastojke za testo na dva jednaka dela. Od njih ćemo pripremiti koru za osnovu i eklere.
2. Ugrejte 150 ml vode sa 80 maslaca, malim prstohvatom soli i dve kašike šećera. Kad se sve rastopi i kad bude spremno da provri, sipajte 120 g brašna i mešajte intenzivno na tihoj vatri dok ne dobijete gltko testo koje se odvaja od ivica posude. Skinite sa vatre i ostavite 10 minuta da se ohladi.
3. Razbijte jedno po jedno jaje i mešajte dok ne dobijete homogenu glatku smesu. Dok se ne usvoji jedno jaje, nemojte dodavati sledeće.
4. Napunite testo za eklere u špric i pravite krug, prečnika manjeg od pleha u koječ ćete praviti vašu tortu sa eklerima. Kod mene je 24 cm prečnika. Prilikom pečenja kora će da se poveća, zato ja stavljam u veliki ravan pleh. Posle isečem koliko je potrebno za prečnik torte.
5. Pecite dok ne dobije zlatnu boju u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni. Nakon što bude gotovo, otvorite vrata rerne i ostavite tako dok se ne ohladi.
6. Ponovite istu proceduru sa drugom polovinom sastojaka za testo, ali ovaj put pravite posebne eklere u obliku ružica. Ostavite razmak da nadođu i pecite na isti način.
7. Uzmite pleh gde ćete sastavljati vašu tortu. Stavite u njega koru da bude sa podignutim ivicama na gore i da dobijete nešto kao korito, u koje ćete sipati krem. Ako je mnogo debela, možete prepoloviti poprečno i da napravite dve posebne. Radite po volji.
8. Za krem ove torte napravite krem brule, ali da bi bilo praktičnije uzmite cela jaja i kuvajte na pari, bolje nego da pečete. Bude čudesan i veoma nežan.
Ugrejte pavlaku sa šećerom i vanilom - samo unutrašnjost vanile. Nakon što skoro provri, skinite sa vatre i ostavite da stoji dok se ne ohladi - oko 1 sat.
9. Umutite jaja na pari dok ne dobijete gladak krem, nakon toga lagano sipajte pavlaku uz neprestano mešanje. Kuvajte 8 minuta na 70 stepeni i još 8 minuta na 80 stepeni.
10. Krem će vam biti još tečan, zato sačekajte 2-3 minuta i onda sipajte polovinu na koru u udubljenje, tako da ne izlazi iz nje. Ostavite da se steže (stavite u frižider) i za to vreme napunite eklere krem bruleom sa preostalim kremom.
11. Za čokoladnu kuvetiru rastopite crnu čokoladu sa masalcem ili pavlakom i mlekom. Razredite koliko je potrebno da se dobro razvodni i potopite vrh eklera jedan po jedan. Ostavite čokoladu da se stvrdne.
12. Sastavite toru, peko kore sa kremom poređajte eklere i na kraju prelijte belom čokoladom, rastopljenom sa malo mleka.
Lepo je da torta od eklera sa krem bruleom i čokoladom stoji 1 noć u frižideru, pre nego što se iseče i servira.
Veoma je lagana i ukusna!
Neka vam je slatko!