Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Ekler Torta»Torta od eklera sa borovnicama

Torta od eklera sa borovnicama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k960
Torta od eklera sa borovnicama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 11
12/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
14
"Izuzetna, nežna i neverovatno apetitna torta sa eklerima i borovnicama koja je sjajan poklon za svaki povod"

Potrebni sastojci

  • Kore
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 70 g
  • vanilin šećer - 10 g
  • brašno - 60 g
  • skrob - 20 g, kukuruzni ili pšenični, prirodni
  • so - 1 prstohvat
  • Ekleri
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 120 g
  • kravlji maslac - 80 g
  • šećer - 10 g
  • so - 1 prstohvat
  • Krem
  • pavlaka - 200 ml, tečna, slatka
  • sveže mleko - 600 ml
  • žumanca - 6 komada
  • šećer - 150 g
  • želatin - 12 g
  • skrob - 50 g, prirodni
  • vanilin šećer - 16 - 20 g
  • bela čokolada - 100 g
  • kravlji maslac - 80 g
  • Još
  • pavlaka - 450 ml, slatka 35%
  • borovnice - 50 g, sveže
  • slatko od borovnica - 5 - 6 supenih kašika
  • Sirup
  • voda - 1 šolja
  • šećer - 1/2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Počnite sa korama za tortu tako što umutite jaja, vanilin šećer, prstohvat soli i šećer za sipkasti krem. Da bi bilo stabilnije preporučujem mućenje na vodenoj pari na temperaturi od 37-40 stepeni 6 minuta i posle još toliko izvan vodene pare.

U delovima dodajte brašno i skrob i špatulom mešajte u jednakim pokretima da ne bi spao obim.

Sipajte u nauljeni i nabrašnjeni kalup sa pokretnim dnom - 21-22 cm. prečnik i pecite na 160 stepeni otprilike 17 minuta ili dok čačkalica koja se zabode ne bude suva. Gotovu koru ostavite da se hladi na rešetci.

2. Pripremite krem tako što zagrejete mleko i pavlaku. Dodajte šećer i vanilin šećer i mešajte dok se ne istopi.

Stavite želatin da se hidrira u hladnoj vodi na 2-3 minute ili preka uputstvima proizvođača.

Umutite žumanca sa skrobom i sipajte po malo u mleko. Usitnite čokoladu zajedno sa maslacem. Kuvajte krem na slaboj vatri uz neprestano mešanje 8-10 minuta.

Sklonite sa vatre kada je gotov i nemojte prestajati sa mešanjem - tako osim što se neće obrazovati korica, i blago će spasti temperatura.

Dodajte namočeni i isceđeni želatin i ponovo dobro promešajte.

Na krem odmah zalepite sloj streč folije, sačekajte da se ohladi i stavite u frižider da se steže.

3. Dolazi red na eklere. Za njim istopite maslac u vodi na umerenoj vatri. Stavite prstohvat soli, šećera i brašna. Mešajte dok se ne dobije kuvano testo koje se odvaja od zidova posude. Skinite sa vatre i sačekajte 10-15 minuta, nakon čega razbijte jaja jedno po jedno i mutite mikserom dok se ne dobije savršena glatkoća.

Napunite u špric i išpricajte eklere u tepsiju na papir za pečenje. Ostavljajte rastojanje između njih, zato što će narasti prilikom pečenja.

Pecite ih na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 minuta.

Kada su gotovi, nemojte ih odmah vaditi, već samo odškrinite vratašca rerne i ostavite ih unutra na 15 minuta, posle u potpunosti ohladite.

4. Skuvajte sirup i ostavite ga da se ohladi. Krem koji je odstajao u frižider nekoliko sati umutite mikserom. U 1/3 njega dodajte 250 ml umućene pavlake i lepo umutite mikserom.

Delom krema za eklere bez pavlake napunite eklerčiće (možda će vam deo njih ostati).

Koru secite poprečno kroz sredinu.

Počnite sa sastavljanjem.

5. Jednu polovinu kore stavite u kalup za torte ili na poslužavnik sa fiksiranim prstenom. Namočite je i sipajte dva prsta krema bez pavlake. Poređajte eklerčiće gusto jedan do drugog, pospite svežim borovnicama i s 2-3 kašike saltkog i prelijte ostalim kremom plus drugim ukoliko vam ne ostane tog. Stavite drugu koru i nju takođe namočite. Deo krema sa pavlakom odvojte za premazivanje odozgo ili pak stavite ceo da prekrije eklere, pre nego što postavite drugu koru - kako procenite.

Ukoliko ste izabrali drugu varijantu, ostalih 200 ml pavlake će biti za pokriveni krem, pomešani sa kašikom-dve slatkog od borovnica. U protivnom slučaju ove komponente otpadaju i torta od eklera ostaje u potpunosti bela vizija - vi birate kako da je napravite.

6. Tortu od eklera sa borovnicama ukrasite eklerima koji su vam ostali, po želji potopljeni u istopljenu belu čokoladu i stavite još svežih borovnica.

Neka vam je slatko!

Recept je inspiracija sa sajta Moj ukusni hobi sa strašću i ljubavlju

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: