Način pripreme
/undefined Rerna 160 stepeni;
Kalup sa obručem, obložen papirom za pečenje, prečnika 21 cm.
Kalup prečnika 20 cm + kalup prečnika oko 24-24 cm.
Odvojite žumanca i belanca.
Belanca umutite sa 1 prstohvatom soli dok ne pobele i postepeno dodajte šećer. Umutite na sneg. Pažljivo dodajte mlevene orahe i brašno. Smesu sipajte u kalup, poravnajte. Pecite na 160 stepeni 25-30 minuta.
Ostavite da se potpuno ohladi i kalup, prečnika 20 cm stavite na koru, pritisnite da se iseče i smanji 1 cm i da se ivice poravnaju.
Koru prebacite u kalup prečnika 20 cm, obložen papirom za pečenje i podignutim ivicama iznad kalupa, oko prst i po.
Pavlaku i čokoladu stavite na paru da se rastipe. Ostavite da se ohladi 3-4 minuta i sipajte preko kore sa orasima. Ostavite da se potpuno ohladi i stavite u frižider.
KARAMEL SLOJ
Cele orahe zapecite na suvom tiganju. Isecite nožem na komade. Ostavite sa strane.
Žicom umutite jaja sa 45 g šećera dok ne pobele.
U kaserolu sipajte 70 g šećera i vodu. Stavite na umerenu vatru i ostavite da se karamelizuje. Dodajte maslac i mešajte dok se ne rastopi, a nako toga dodajte isečene orahe i prstohvat soli. Promešajte i dodajte žumanca, neprestano i energično mešajte oko 1 minut. Nije potrebno više od minuta. Odmah skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Sloj od oraha i karamela rasporedite preko čokoladnog sloja na torti, brzo rasporedite, ostavite u frižider da se ohladi.
MUS OD MASKARPONEA
Želatin potpite u hladnu vodu, dodajte instant kafu, oko 10-15 minuta.
U velikoj posudi promešajte maskarpone, muitite najmanjom brzinom miksera. Dodajte šećer u prahu, mutite dok se ne kombijuje, vanilu.
Želatin sa kafom stavite na paru da se rastopi, i nakon toga sipajte u maskarpone. Promešajte spatulom. Pavlaku umutite na sneg.
Pažljivo u porcijama dodajte u maskarpone.
Tortu izvadite iz kalupa, skinite papire i stavite drugi kalup prečnika oko 23-24 cm - takođe ivice obložite papirom za pečenje. Sipajte maskarpione i ostavite u zamrzivaču na jednu noć.
OGLEDALO GLAZURA
Želatin potopite u vodu 10-15 minuta.
U maloj posudi rastvorite skrob sa 1-2 supene kašike vode, mešajte dok nedobijete kašu. Ostavite sa strane.
U kaserolu stavite šećer i sok od limuna na umerenu temperaturi u ostavite dok se ne karamelizuje i dok ne dobije lepu zlatnu boju. Sipajte vodu, pavlaku i rastvoreni skrob i so. Ostavite da provri i ostavite na jakoj/umerenoj vatri dok se karamela ne rastvori i dok se smesa ne zgusne. Skinite sa vatre i dodajte želatin. Mešajte dok se cela smesa ne rastopi, obavezno precedite. Ostavite da se ohladi tačno do 29 stepeni, izmerite kulinarskim termometrom.
Tortu izvadite iz zamrzivača i uz pomoć grorionika/fena ugrejte ivice kalupa. Izvadite, skinite papir i stavite na visoku posudu, a ispod stavite pleh, da se sakupi višak karamela.
Glazuru sipajte u sredinu torte i po ivicama da se razlije. Spatulom pokupite kapljice karamela odozdo na samoj torti. Rukom stavite orahe.
Tortu ostavite da se odmrzne u frižideru na jednu noć, pre toga izvadite iz visoke posude.
DEOKORACIJA
Čokoladu /70 g/ stavite na paru. Rastopite, skinite sa vatre i dodajte druge komade čokolade - 30 g, da se poravnaju temperature. Promešajte
Pripremite papir 38/12 cm.
Na papiru četkom nacrtajte 7-8 krunice visine 10 cm i 8 manjih, oko 4 cm. Papir stavite u udubljenje, na primer od kartona, stavite čokoladu sa papirom da se izvije. Stavite u frižider na 15 minuta.
Cvet namontirajte na parčetu papira, staite 1/4 kašičice rastopljene čokolade i u nju poređajte čokoladne listove. U sredinu stavte malo rastopljene čokolade i iseckane orahe. Ostavite da se potpuno ohladi.
Nakon toga stavite u sredinu torte.
Ukras torte je po izboru.