Način pripreme
Operite krompir i skuvajte ga. Ocedite ga iz vode i ostavite da se ohladi, nakon toga oljuštite i ispasirajte presom ili izgnječite viljuškom. Stavite na vatru 1/2 litre vode i kad provri staivte u nju karfiol i šargarepu.
Dodajte 2 supene kašike sirćeta i 1/2 kašičice soli. Ostavite povrće tako da se kuva 10-15 minuta da omekša, polugotovo.
Nakon toga ih ocedite iz vode, ostavite da se ohlade i sitno iseckajte. Stavite ih u krompir. Izrendajte luk, a peršun sitno iseckajte i stavite u ostalo povrće.
Začinite vegerom, uljem i soli po ukusu, nakon toga lepo sve pomešajte dok se ne dobije homogena smesa. Od nje rukama oblikujte ćuftice.
U posudi pomešajte brašno sa gaziranom vodom tako da dobijete retku kašu. U tanjir sipajte prezle. U pleh staivte papir za pečenje. Uz pomoć četke namažite papir uljem.
Uzmite jednu po jendu ćufticu i potopite u retku smesu od brašna sa svih strana, a nakon toga lepo uvaljajte u prezle.
Poređajte ih u pleh i stavie u ugrejanu rernu da se peku na 200 stepeni. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju, oko 30 minuta.
Za to vreme pripremite sos. Sameljite orahe, peršun i beli luk u blenderu. Začinite dobijenu smesu maslinovim uljem, sokom od limuna i solju po ukusu. Dodajte malo vode i promešajte sos.
Servirajte ćuftice od povrća sa pripremljenim sosom uz njih. Osim što su ukusne, ovako pripremljene su veoma zdrave.