Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Ćufte od povrća»Posne ćuftice od povrća sa sosom od oraha

Posne ćuftice od povrća sa sosom od oraha

Gergana  GeorgievaGergana Georgieva
Guru
24665880
Posne ćuftice od povrća sa sosom od oraha
Fotografije: Gergana Georgieva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Nemojte se čuditi, nemojte se zamajavati, čim treće pivo otvaramo, znači da su super"

Potrebni sastojci

  • krompir - 500 g
  • karfiol - 200 g
  • šargarepa - 2 komada
  • luk - 1 mala glavica
  • peršun - 3 - 4 struka
  • ulje - 4 supene kašike
  • vegeta - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • voda - 500 ml
  • sirće - 2 supene kašike
  • so - 1/2 kašičice
  • za pohovanje
  • brašno - 1/2 šolje
  • gazirana voda - 100 ml
  • prezle - 1 šolja
  • za sos
  • orasi - 1/2 šolje
  • peršun - 5 - 6 strukova
  • beli luk - 2 čena
  • sok od limuna - 3 supene kašike
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • voda - 3 supene kašike
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Operite krompir i skuvajte ga. Ocedite ga iz vode i ostavite da se ohladi, nakon toga oljuštite i ispasirajte presom ili izgnječite viljuškom. Stavite na vatru 1/2 litre vode i kad provri staivte u nju karfiol i šargarepu.

Dodajte 2 supene kašike sirćeta i 1/2 kašičice soli. Ostavite povrće tako da se kuva 10-15 minuta da omekša, polugotovo.

Nakon toga ih ocedite iz vode, ostavite da se ohlade i sitno iseckajte. Stavite ih u krompir. Izrendajte luk, a peršun sitno iseckajte i stavite u ostalo povrće.

Začinite vegerom, uljem i soli po ukusu, nakon toga lepo sve pomešajte dok se ne dobije homogena smesa. Od nje rukama oblikujte ćuftice.

U posudi pomešajte brašno sa gaziranom vodom tako da dobijete retku kašu. U tanjir sipajte prezle. U pleh staivte papir za pečenje. Uz pomoć četke namažite papir uljem.

Uzmite jednu po jendu ćufticu i potopite u retku smesu od brašna sa svih strana, a nakon toga lepo uvaljajte u prezle.

Poređajte ih u pleh i stavie u ugrejanu rernu da se peku na 200 stepeni. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju, oko 30 minuta.

Za to vreme pripremite sos. Sameljite orahe, peršun i beli luk u blenderu. Začinite dobijenu smesu maslinovim uljem, sokom od limuna i solju po ukusu. Dodajte malo vode i promešajte sos.

Servirajte ćuftice od povrća sa pripremljenim sosom uz njih. Osim što su ukusne, ovako pripremljene su veoma zdrave.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: