Način pripreme
U maloj šerpici zagrevamo šarlan, sipamo sitno iseckane kockice šargarepa, luka i belog luka i posolimo finom himalajskom solju.
Mešamo dodavajući začine - crni biber (mleveni), kari, korijander (mleveni) i đumbir u prahu. Ostavljamo poklopljeno da se kuva dok malo ne omekne tako što s vremena na vreme ponovo mešamo.
U njih sipamo prethodno skuvani kuskus i sitno iseckani mladi luk. Izmešamo i ubrzo skidamo sa ringle.
Ako je potrebno, dodajemo još prstohvat himalajske soli po ukusu.
Posebno u bokal pasatora sipamo sastojke za zeleni tahini sos: 3 supene kašike tahinija sa susamom, 1 šaku svežih listića bejbi blitve (iseckani), pola čena belog luka, 1-2 supene kašike izmrvljenih oraha, 1 supenu kašiku sveže ceđenog limunovog soka, 3 prstohvata himalajske soli po ukusu, 2-3 prstohvata mlevenog crnog bibera, 1-2 prstohvata mlevenog kumina, 1 prstohvat smeđeg šećera od trske u kristalima za uravnoteženost ukusa i 1 kašičicu šarlana - nerafinisano hladno presovano suncokretovo ulje.
Dodajemo nekoliko supenih kašika vode (3-5) prema željenoj gustini.
Pasiramo otprilike minutu dok se ne dobije glatka i nežna zelena konzistencija.
Po želji oblikujemo vegansko jelo kao 3 lopte pomoću male blago navlažnjene šoljice za kafu i ukrašavamo listićima rukole. Možemo da poslužimo zeleni tahini sos u maloj posudici ili da ga sipamo oko kuskusa, posipajući izmrvljenim orasima.
Ukusan i zasitan veganski ručak - kuskus od povrća sa zelenim tahini sosom! Miks ukusa u 1 tanjiru!