Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Kuskus od povrća sa zelenim tahini sosom

Kuskus od povrća sa zelenim tahini sosom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661205k173
Kuskus od povrća sa zelenim tahini sosom
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 5
03/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
1
"Ukusan i zasitan veganski ručak - kuskus od povrća sa zelenim tahini sosom"

Potrebni sastojci

  • Za kuskus
  • kuskus - 2 šolje, prethodno skuvan
  • šargarepe - 1 komad
  • luk - 1 mala glavica
  • beli luk - 1 čen
  • mladi luk - nekoliko perca
  • crni biber - 1/3 kašičice, mleveni
  • korijander - 2 - 3 prstohvata, mlevena zrnca
  • kari - 1/3 kašičice
  • đumbir - 2 - 3 prstohvata, u prahu
  • himalajska so - 1/2 kašičice, ravna, po ukusu
  • šarlan - 2 supene kašike (nerafinisano suncokretovo ulje)
  • Za tahini sos
  • tahini od susama - 3 supene kašike
  • blitva - 1 šaka, listovi, bejbi
  • beli luk - ½ čena
  • orasi - 1 - 2 supene kašike
  • limunov sok - 1 supena kašika
  • himalajska so - 3 prstohvata, po ukusu
  • crni biber - 2 - 3 prstohvata, mleveni
  • kumin - 1 - 2 prstohvata, mleveni
  • smeđi šećer - 1 prstohvat, po ukusu
  • šarlan - 1 kašilica, nerafinisano suncokretovo ulje
  • voda - 3 - 5 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U maloj šerpici zagrevamo šarlan, sipamo sitno iseckane kockice šargarepa, luka i belog luka i posolimo finom himalajskom solju.

Mešamo dodavajući začine - crni biber (mleveni), kari, korijander (mleveni) i đumbir u prahu. Ostavljamo poklopljeno da se kuva dok malo ne omekne tako što s vremena na vreme ponovo mešamo.

U njih sipamo prethodno skuvani kuskus i sitno iseckani mladi luk. Izmešamo i ubrzo skidamo sa ringle.

Ako je potrebno, dodajemo još prstohvat himalajske soli po ukusu.

Posebno u bokal pasatora sipamo sastojke za zeleni tahini sos: 3 supene kašike tahinija sa susamom, 1 šaku svežih listića bejbi blitve (iseckani), pola čena belog luka, 1-2 supene kašike izmrvljenih oraha, 1 supenu kašiku sveže ceđenog limunovog soka, 3 prstohvata himalajske soli po ukusu, 2-3 prstohvata mlevenog crnog bibera, 1-2 prstohvata mlevenog kumina, 1 prstohvat smeđeg šećera od trske u kristalima za uravnoteženost ukusa i 1 kašičicu šarlana - nerafinisano hladno presovano suncokretovo ulje.

Dodajemo nekoliko supenih kašika vode (3-5) prema željenoj gustini.

Pasiramo otprilike minutu dok se ne dobije glatka i nežna zelena konzistencija.

Po želji oblikujemo vegansko jelo kao 3 lopte pomoću male blago navlažnjene šoljice za kafu i ukrašavamo listićima rukole. Možemo da poslužimo zeleni tahini sos u maloj posudici ili da ga sipamo oko kuskusa, posipajući izmrvljenim orasima.

Ukusan i zasitan veganski ručak - kuskus od povrća sa zelenim tahini sosom! Miks ukusa u 1 tanjiru!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: