Neodoljivi tart od jagoda

12/05/2020
"Izazov za čula u obliku neodoljivog tarta od jagoda "
Priprema25 min.
Kuvanje22 min.
Ukupno47 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano69
  • Pregledi tokom meseca69
  • Pregledi tokom sedmice7
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • za osnovu
  • brašno - 250 g, belo, pšenično
  • šećer u prahu - 50 g
  • belo vino - 75 ml, suvo
  • maslinovo ulje - 75 ml
  • ektrakt vanile - 1/2 kašičice, suv
  • za krem od limuna
  • punomasno mleko - 250 ml
  • šećer - 80 g
  • brašno - 25 g
  • skrob od krompira - 20 g
  • žumanca - 2 komada, srednja
  • limun - pola, rendana kora
  • vanila - 1 komad
  • so - 1 prstohvat
  • jagode - 500 g
* merne jedinice

Način pripreme

Predlažem vam recept za poznati klasični tart sa jagodama i kremom nežnim kao somot.

Ovo je poznati tarr koji je uspeo da pretvori kolač od jagoda u jedan izazov sa varijantama za punjenje od šlaga ili čokolade ili u ovom slučaju - sa kuvanim kremom i pavlakom.

Možda zato što volim voćnu tortu, tart sa jagodama i kremom, čini mi se da je idealan za mnoge povode; svež i brz za pripremu.

Desert sa jagodama je idealna za nedelju posle podne, ali i kao torta za rođendan ili Dan majki.

Mekan i delikatesan krem sa mirisom limuna će obaviti jagode i učiniti da postanu još ukusnije. Imaćemo desert sa jagodama koji će sigurno biti hit. Pripremamo osnovu za tart od jagoda.

Testo za tart se obično priprema sa brašnom, masnoćom, jajima i šećerom. Savršen za mnogo kolača i pikantnih slatkiša - od keksa, tartaleta, štrudle, kolač sa jagodama (šumskim voćem, malinama, borovnicama) možete napraviti ručni ili u kuhinjskom secku.

Da biste pripremili tart sa svežim voćem, prvo treba da pripremite testo koje ćete čuvati u frižideru.

Za osnovu u posudi pomešajte brašno sa šećerom u prahu, sa velikm prstohvatom morske soli. Napravite udubljenje i dodajte vino, maslinovo ulje i vanilu. Promešajte i uz pomoć viljuške, postepeno dodajte brašno dok se ne stvori lopta od testa. Testo prebacite na brašnom posutu radnu povšrinu i mesite nekoliko minuta. Nakon toga uvijte folijom i ostavite u frižideru 30 minuta.

Na brašnom posutoj radnoj površini razvucite testo da bude debljine 3 mm, uvijte malo oko oklagije i razvucite preko kalupa za tart 25 cm, sa dnom koje se skida, dobro rasporedite testo pritiskajte pažljivo.

Odsecite višak testa za tart i popunite rupe (ako su se stvorila), uz pomoć viljuške izbušite osnovu, pokrijte folijom i stavite u zamrzivač na 1 sat i 30 minuta.

Ugrejte rernu do 180 stepeni.

Pecite osnovu za tart 25 minuta ili dok ne dobije zlatni boju.

Posebno umutite žumanca miskserom sa šećerom i pstohvatom soli dok ne dobijete lagan i penast krem. Dodajte koru od limuna i brašno, prosjeano sa skrobom i takoše dodajte polovinu mleka, iz njega izvadite štapić vanile (ako ga koristite).

Sve promešajte i stavite smesu u kaserolu sa mlekom (dovoljno veliku da stane krem) i ostavite da vri na tihoj vatri. Mešajte neprestano žicom dok ne dobijete gust i somotski krem.

Sipajte kuvani krem u nisku i široku posudu i pokrijte streč folijom i ostavite da se ohladi.

Kad se krem ohladi, dodajte 100 ml umućene pavlake u njega i promešajte. Ako nemate pavlaku, nemojte se plašiti, možete i da je ne dodajete, ipak ćete imati dovoljno ukusan krem i bez nje.

Postoje dve varijante za ovaj ukusni krem, tako da odaberite šta vam se više dopada.

Završite tart od jagoda.

Nakon što se osnova ohladi, stavite na tacnu za serviranje. Napunite je celu kremom od limuna do vrha.

Oljuštite jagode i isecite na kriške. Možete koristiti seckalicu za jaja, na taj način će kriške imati jednaku vleičinu i imaćete zaista savršen i neodoljiv tart od jagoda!

Neka vam je slatko!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar