Način pripreme
Da bi medenjaci bili zdraviji i zaista vegan - koristićemo domaći med od maslačka (sastav: cvetovi, šećer, limun i voda), pošto kao pravi pčelinji med gubi korisna svojstva nakon termičke obrade.
U dubokoj posudi pomešamo tečni med, toplu vodu (ne vrelu) i nerafinisano suncokretovo ulje dok se med ne rastvori.
Dok nastavljamo da mutimo žicom dodajemo so, cimet i dve vrste brašna (integralno i fino kukuruzno brašno). Umesie meko i lepljivo testo, na kraju premesite sa malo nerafinisanog suncokretovog ulja da bude glatko.
Od elastičnog testa oblikujemo loptice i poređamo na malom rastojanju u plehu, namazanim nerafinisanim maslinovim uljem.
Spljeskamo ih malo - koliko da se dobije debljina koju želimo (ne menjaju mnogo veličinu za vreme pečenja).
Pečemo u rerni na 180 stepeni oko 8-10 minuta, nakon toga vadimo pleh iz rerne i namažemo svaki medenjak medom od maslačka - odozgo uz pomoć silikonske četke.
Pečemo još oko 5 minuta na istim stepenima tako da rerna peče samo na gornjem grejaču, pošto sa donje strane brzo postanu zlatni. Nakon što budu gotovi, da bismo sačuvali njihovu mekoću, stavljamo ih u kesu ili kutiju.
Odlični i laki, mekani i nežni Vegan medenjaci za decu.
Veoma ukusno!