Način pripreme
Pre nego što počnete sa pripremom recepta, ukoliko imate mogućnost, potopite bulgur i suvo grožđe na minimum 30 minuta u hladnoj vodi (u posebnim posudama).
Dobro operite luk i šargarepu pod tekućom vodom. Ogulite i očistite ih. Luk sitno iseckajte, a šargarepu izrendajte na sitno rende.
Zagrejte tiganj i ulje i izdinstajte ustinjeno povrće. Nakon otprilike 5 minuta, dodajte i presovane čenove belog luka. Poklopite i ostavite još nekoliko minuta da se dinstaju. Ne zaboravite da ih promešate, da ne bi zagoreli.
Red je da se doda i bulgur. Prethodno procedite i dodajte u tiganj. Ponovo promešajte. Na kraju sipajte i suvo grožđe.
Začinite solju i biberom po ukusu, dodajte i divlju nanu. Zalijte nadev sa 250 ml ključale vode i ostavite na vatri dok bulgur ne upije vodu.
Dolazi red na punjenje paprika bulgurom i suvim grožđem.
Prethodno ih operite i pažljivo odsecite gornji deo blizu drške. Kašikom uzimajte od punjenja i punite paprike. Nemojte gusto puniti, bulgur još uvek nije u potpunosti skuvan i biće mu potreban prostor.
Poređajte posne punjene paprike u tepsiju. Zalijte jednom šoljom vode i stavite u rernu da se zapeku. Otprilike 40 minuta bi trebalo da im bude dovoljno, ali proveravajte i ukoliko je potrebno, folijom prekrijte paprike punjene bulgurom i suvim grožđem da ne bi zagorele.
Neka vam je slatko!