Paprike punjene bulgurom i tikvicama

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj80073
16/10/2019
"Dođite brzo da vidite ove punjene paprike, jer dok se okrenete nestaće - toliko su ukusne "
Priprema30 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno70 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano31
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • zelene paprike - 4 - 5 komada
  • tikvica - 1 srednje velika
  • luk - 1 mala glavica
  • šargarepa - 1 velika
  • ulje - 70 ml
  • paradajz - 1 ružučast
  • so - po ukusu
  • biber
  • mirođija - 3 struka
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • bulgur - 1 šolja, od 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Bulgur se opere, preliva se hladnom vodom, oko 3 šolje, i skuva se na tihoj vatri dok zrnca ne nabubre. Ocedi se i ostavlja se sa strane.

Tikvica i šargarepa (oprani) se narendaju na krupno rende, luk se seče na sitno. U šerpi se zagreva ulje i zaprže se luk, tikvica i šargarepa sa malo soli da omekšaju.

Dodaje se sitno isečen paradajz, može da se koristi i paradajz pire i dodaje se aleva paprika. Sipa se veoma malo vode, meša se i ostavlja se da provri kratko da ispari i da se nadev zgusne. Začinjava se sa malo soli, bibera i isečene mirođije, sklanja se sa ringle.

U povrće se dodaje oceđen bulgur i dobro se pomešaju sastojci. Nadev je gotov.

Paprike se odseku gore pri dršci kao poklopac u semenke se očiste. Pomoću kašike se pune smesom od povrća i poređaju se u posudu za pečenje.

Sipa se kašika ulja, 1-2 prstohvata soli i voda, oko 1 prst ispod paprika.

Punjene paprike pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom oko 40 minuta - dok paprike ne budu gotove. Izvade se i serviraju u tanjiru.

Mogu da se serviraju sa sosom za paprike, kiselim mlekom ili sa još svežeg povrća.

Ove punjene paprike sa bulgurom i tikvicama su sjajne, lagan i ukusan obrok za leto!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar