Način pripreme
Prvo pripremamo sirup i ostavljamo da se ohladi.
U kaseroli pomešamo šećer, sveže mleko, ulje i kakao i ugrevamo dok se šećer ne rastopi. Ostavljamo na hladnom. Mikserom mutimo jaja sa šećerom.
Dodajemo ulje, sveže mleko, mlako, ne iz frižidera, kao i na kraju brašno sa praškom za pecivo. Promešamo čokoladnu smesu, sipamo je u pleh, obložen papirom za pečenje.
Pečemo koru u ugrejanoj rerni na 180 stepeni, proveravamo čačkalicom za zube i vadimo iz pleha da skinemo papir i ponovo vraćamo u pleh.
A čačkalicom za zube izbušimo koru i prelivamo sirupom dva puta dok ga pripremljeni kolač ne upije.
Ostavljamo da se ohladi i pripremamo glazuru. Ugrevmao pavlaku, ne treba da provri, dodajemo komade crne čokolade i mešamo dok ne dobijemo čokoladnu smesu.
Skidamo sa vatre i dodajemo 1-2 supene kašike ulja, promešamo. Okrećemo preliveni kolač u pleh, odozgo prelivamo glazurom.
Nakon što se ohladi gotov čokoladni kolač posipamo listićima bele čokolade za ukras.
Dobro je da ostane 3 sata ili 1 noć u frižideru, a posle sečemo i jedemo, ali ko će čekati toliko vremena! Jedinstvenog ukusa! Omiljeni mokar čokoladni kolač!