Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čokoladni kolač»Mokar čokoladni kolač

Mokar čokoladni kolač

Mokar čokoladni kolač
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Neka vam je slatko sa ovim mokrim čokoladnim kolačem koji je pripremljen sa ponovom i nadahnućem"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • šećer - 180 g
  • sveže mleko - 180 ml
  • ulje - 50 ml
  • kakao - 2 - 3 supene kašike
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • brašno - 300 - 350 g
  • čokoladni sirup
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer - 200 g
  • ulje - 3 supene kašike
  • kakao - 2 supene kašike
  • glazura
  • tečna pavlaka - 50 ml
  • crna čokolada - 50 g
  • ulje - 1 - 2 supene kašike
  • bela čokolada - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremamo sirup i ostavljamo da se ohladi.

U kaseroli pomešamo šećer, sveže mleko, ulje i kakao i ugrevamo dok se šećer ne rastopi. Ostavljamo na hladnom. Mikserom mutimo jaja sa šećerom.

Dodajemo ulje, sveže mleko, mlako, ne iz frižidera, kao i na kraju brašno sa praškom za pecivo. Promešamo čokoladnu smesu, sipamo je u pleh, obložen papirom za pečenje.

Pečemo koru u ugrejanoj rerni na 180 stepeni, proveravamo čačkalicom za zube i vadimo iz pleha da skinemo papir i ponovo vraćamo u pleh.

A čačkalicom za zube izbušimo koru i prelivamo sirupom dva puta dok ga pripremljeni kolač ne upije.

Ostavljamo da se ohladi i pripremamo glazuru. Ugrevmao pavlaku, ne treba da provri, dodajemo komade crne čokolade i mešamo dok ne dobijemo čokoladnu smesu.

Skidamo sa vatre i dodajemo 1-2 supene kašike ulja, promešamo. Okrećemo preliveni kolač u pleh, odozgo prelivamo glazurom.

Nakon što se ohladi gotov čokoladni kolač posipamo listićima bele čokolade za ukras.

Dobro je da ostane 3 sata ili 1 noć u frižideru, a posle sečemo i jedemo, ali ko će čekati toliko vremena! Jedinstvenog ukusa! Omiljeni mokar čokoladni kolač!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: