Salata tabule sa heljdom

21/05/2020
"Tabule sa heljdom - prolećna salata za oduševljenje "
Priprema10 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno25 min.
Porcije1
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano73
  • Pregledi tokom meseca73
  • Pregledi tokom sedmice44
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • za varivo
  • heljda - ½ šolje
  • himalajska so - ½ kašičice
  • biber - 3 prstohvata, mleven
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 1 kašičica
  • voda - 1 i ½ šolja
  • za salatu
  • paradajz - 2 komada
  • luk - ½ glavice ili 1 mala
  • peršun - ½ veze, listovi
  • mladi luk - 10 - 15 pera
  • nana - 3 - 5 velikih svežih strukova, listovaž
  • nerafinisano sucnokretovo ulje (ili maslinovo ulje)
  • sok od limuna - 2 - 3 supene kašike, po ukusu
  • biber - 3 prstohvata
  • himalajska so - ½ ravne kašičice, po ukusu
  • braon šećer - 1 - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvamo ½ šolje heljde u 3 puta više vode (1 i 1/2 šolja) u odnosu 1:3 oko 15 minuta dok se zrno ne raspukne. Dodajemo ½ kašičice himalajske soli - po ukusu, 3 prstohvata mlevenog bibera i kašičicu nerafinisanog suncokretovog ulja.

Promešamo i nakon što se skuva skidamo šerpu sa vatre i ostavljamo da se ohladi i upije višak tečnosti.

Sitno isečemo 3 vrste zeleniš: pola veze svežeg peršuna - bez drške, 10-15 pera mladog luka i 3-5 velikih svežih strukova nane - samo listovi.

Dodajemo sitno iseckan paradajz i luk. Sipamo hladnu heljdu i začinimo sa 1-2 supene kašike nerafinisanog hladnog suncokretovog ulja (možemo zameniti maslinovim uljem), 2-3 supene kašike sveže isceđenog soka od limuna i 3 prstohvata mlevenog bibera, 1-2 prstohvata braon kristal šećera i ½ kašičice himalajske soli po ukusu.

Promešamo kašikom za salatu i serviramo salatu Tabule sveže pripremljenu.

Veoma ukusna vitaminska, letnja, osvežavajuća salata Tabule sa heljdom - za jedan lagan dijetetski i zdrav ručak!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar