Način pripreme
Skuvamo ½ šolje heljde u 3 puta više vode (1 i 1/2 šolja) u odnosu 1:3 oko 15 minuta dok se zrno ne raspukne. Dodajemo ½ kašičice himalajske soli - po ukusu, 3 prstohvata mlevenog bibera i kašičicu nerafinisanog suncokretovog ulja.
Promešamo i nakon što se skuva skidamo šerpu sa vatre i ostavljamo da se ohladi i upije višak tečnosti.
Sitno isečemo 3 vrste zeleniš: pola veze svežeg peršuna - bez drške, 10-15 pera mladog luka i 3-5 velikih svežih strukova nane - samo listovi.
Dodajemo sitno iseckan paradajz i luk. Sipamo hladnu heljdu i začinimo sa 1-2 supene kašike nerafinisanog hladnog suncokretovog ulja (možemo zameniti maslinovim uljem), 2-3 supene kašike sveže isceđenog soka od limuna i 3 prstohvata mlevenog bibera, 1-2 prstohvata braon kristal šećera i ½ kašičice himalajske soli po ukusu.
Promešamo kašikom za salatu i serviramo salatu Tabule sveže pripremljenu.
Veoma ukusna vitaminska, letnja, osvežavajuća salata Tabule sa heljdom - za jedan lagan dijetetski i zdrav ručak!