Način pripreme
Za bajkoviti Tabule prvo skuvamo varivo - 1 šolju heljde (grečka) u 2 i po šolje filtrirane vode, začinjene himalajskom solju, crnim biberom i sa malo suncokretovog ulja - šarlan.
Kuvamo bez poklopca, do momenta kada je zrnce skuvano i kada je vodica isparila. Zatim skidamo posudu sa ringle i ostavljamo skuvanu heljdu da se ohladi.
U veliku posudu, odgovarajuću za mešanje salate, sipamo sveže ubrane iz bašte i sitno iseckane 6 komada srednje velikih paradajza, pola vezice peršuna, 10-12 pera mladog luka, 1 malu glavicu starog luka i listove 3-4 struka sveže divlje nane.
U njih dodajemo skuvanu heljdu i sve oprane sveže jestive cvetove: listiće 7-8 cvetova nevena i 7-8 cvetova cikorije, sitno iseckani - 8-10 cvetova divlje nane, 1-2 cveta tikvice, 10 cvetova mirođije.
Začinjavamo po ukusu začinima: ½ kašičice himalajske soli, 1-2 supene kašike sveže ceđenog - limunovog soka, 1 supenom kašikom Balzamiko sirćeta (beli balzamov začin za salate) i 2-3 supene kašike šarlana (nerafinisano suncokretovo ulje), koje po želji možemo da zamenimo maslinovim uljem.
Pažljivo izmešamo sve sastojke i sipamo zdravu salatu u posudu za salate, ukrašavajući cvetovima po izboru.
Neobično ukusna čarobna salata Tabule sa heljdom i jestivim cvetovima - sa šarenim cvetićima i preplavljujućim ukusima!