Način pripreme
U mali moćni nutribulit /blender sipamo 3 supene kašike prirodnog svetlog tahinija od susama i pola šolje prethodno skuvane leblebije, može i iz tegle.
Dodajemo sveže ubranu blitvu - 2 šake bejbi listova, peršun i 10 pera mladog luka.
Začini mo začinima: 1/2 ravne kašičice fine himalajske soli - po ukusu, 3 prstohvata mlevenog bibra, 2 prstohvata mlevenih semena korijandera i 1/3 ravne kašičice kumina.
Poslednje prelivamo sa 1-2 supene kašike sveže isceđenog soka od limuna, 1 kašičicom nerafinisanog suncokretovog ulja i 3-4 supene kašike vode.
Meljemo sastojke za humus uz nekoliko pauza dok ne dobijemo glatku homogenu konsistenciju za humus.
Serviramo zdravo sveže predjelo u keramičkoj ili staklenoj posudi, ukrašeno kuvanim zrnima leblebije.
Svež, ukusan prilog, odgovarjaući uz arapski hleb, indijske hlepčiće, slano pecivo, dvopek, krekere ili domaće štapiće.
Veoma ukusno! Humus sa blitvom i pešrunom je gotov.