Način pripreme
Da bismo pripremili ovseno mleko / 1 šolju (250 ml), sipamo fine ovsene pahuljice tako da zauzmu ¼ čaše i dopunimo vodu. Ostavljamo da stoji oko 10 minuta i nakon toga sipamo u drugu odgovarajuću posudu i sameljemo tečnost štapnim mikserom ili sameljemo u blenderu.
Pošto ćemo je koristiti za kolač - nije potrebno da procedimo mleko.
U posudu sipamo ovseno mleko i rastvorimo u njemu 2/3 šolje kristal braon šećera (dobijamo i sa ½ šolje, ali je nežniji). Iscedimo 5 supenih kašika svežeg soka od limuna, sa 3 supene kašike pomešamo sodu. Dodajemo nadošlu sodu u mleko, a nakon toga i vanilu za miris i nerafinisano suncokretovo ulje.
Nastavljamo da mutimo žicom i sipamo 2/3 šolje ovsneih pahuljica i 1/3 šolje kukuruznog finog griza (oko 3 supene kašike), dodajemo preostale 2 supene kašike svežeg soka od limuna i uz neprestano mešanje zgusnemo sa 1/2 šolje integralnog i oko 3 supene kašike kukuruznog finog brašna.
Po želji, da bi bila dijetetska varijanta ukusnog kolača sa limunom - možemo razmeniti prorporcije 2 vrste brašna - možemo da stavimo više kukuruznog i manje integralnog, ali se u tom slučaju kolač malo više mrvi.
Na kraju dodajemo poslednji sastojak - seme maka, koje doprinosi interesantnijem izgledu kolača od limuna i promešamo.
Dobijenu homogenu smesu rasporedimo u mali okrugao pleh (20 cm), prethodno namazan nerafinisanim suncokretovim uljem i posipamo dno sa malo brašna.
Pečemo na 180 stepeni oko 25 minuta. Nakon što kolač bude gotov, pokrivamo da se ne suši (po želji možemo preliti glazurom od limuna).
Isečemo na kockice i serviramo sa užinu sa svežom domaćom limunadom!
Mekan vegan kolač od limuna - aromatičan, zdrav i dijetetski!
Recept za kolač je pripremljen!