Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Mafini»Vegan mafini bez glutena

Vegan mafini bez glutena

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4731395k
Vegan mafini bez glutena4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
12
"Uživamo u ovim neverovatnim vegan mafinima sa svim čulima"

Potrebni sastojci

  • kukuruzni griz - 1 šolja
  • voda - 1 šolja (250 ml) topla
  • smeđi šećer - 1/2 šolje, kristal
  • soda za hleb - 1 kašičica ravna (bez glutena)
  • jabukovo sirće - 2 kašičice (priordno, bez glutena)
  • vanila - 1 kesica
  • rogač - 1 kašičice
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 6 supenih kašika
  • brašno od heljde - 1 supena kašika
  • brašno od konoplje - 1 supena kašika
  • kukuruzno brašno - 3/4 šolje, fino
* merne jedinice

Način pripreme

Koristimo šolju zapremine 250 ml.

Prelivamo kukuruzni griz toplom vodom. Sipamo braon kristal šećer u njih i mešamo da se rastvori.

Ako želimo da budu slađi mafini, možemo dodati malo više šećer, ali i pola šolje je dovoljno - tako su nežniji i zdraviji.

Dodajemo u tečnu smesu sodu i nakon toga domaće jabukovo sirće, da se aktivira. Dodajemo vnailu za miris i nerafinisano suncokretovo ulje.

Na kraju zgusnemo sa brašnom bez glutena - od brašna i heljde i konopljinog brašna - sipamo po 1 supenu kašiku da ne dominira zasićeni ukus, a kukuruzno fino brašno - oko 3/4 šolje (ili 2/3 šolje) dok ne dobijemo srednje gustu smesu za kolač.

Namažemo nerafinisanim suncokretovim uljem kalupe za 12 mafina i pospemo bršanom.

Rasporedimo smesu za zdrave mafine ravnomerno u svaku od njih. Pečemo na 180 stepeni oko 25 minuta (zavisi od rerne - može i 30 minuta da bude potreno).

Serviramo naše vegan mafine za užinu sa toplim ili hladnim napitkom - čajem ili svežim sokom od zove ili voćni.

Dobijaju se mnogo mekani mafini sa zanimljivom, blago mrvljivom teksturom.

Prava magija - vegan mafini bez glutena za jedan zdraviji i slađi život!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: