Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni kolač»Veoma mekan kolač sa jagodama

Veoma mekan kolač sa jagodama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Veoma mekan kolač sa jagodama
Fotografije: marcheva14
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Ne odbijamo kafu, ali insistiramo na tome da kafa bude uz parče mekanog kolača od jagoda"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g
  • jagode - 250 g
  • masalc - 110 g, istopljen
  • jaja - 2 komada, L
  • šećer - 160 g
  • sveže mleko - 125 m
  • vanila - 1 kesica
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - uključena na 175 stepeni.

Radi se s kalupom za torte s prstenom od 22-24 cm, dobro nauljenim i blako posutim brašnom.

Jagode se očiste, osuše, odvoji se oko 10-15 komada sa strane, a ostale se iseku na veće kockice.

Jaja se umute sa šećerom da se dobije gust krem, otprilike 10 minuta. Smesa treba da pada kao traka.

Lagano se dodaje istopljeni maslac uz neprestano mešanje na niskom ubrzanju mikserom, sledi sveže mleko, naizmenično sa brašnom, pomešanim sa praškom za pecivo. Na kraju se dodaje malo soli i vanila. Nastavlja da se muti još otprilike 5 minuta. Smesa treba da bude potpuno glatka.

Kockice jagode se dodaje i meša se špatulom da bi se pravilno rasporedile.

Smesa se sipa u kalup, zagladi se.

Ostale jagode se prepolove i ređaju se odozgo, tako što se svako lagano potapa u skrob od krompira, samo onaj deo koji će biti položen na kolač. Peče se na 175 stepeni otprilike 30 min.

Vadi se iz rerne, ostavlja se u kalupu 15 minuta i oslobađa se prsten. Hladi se potpuno na rešetci. Posipa se šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: