Način pripreme
Rerna - 165 stepeni;
Pljosnata tepsija obložena papirom za pečenje 35/35 cm.
1. Jagode se očiste i iseku na male kocke. Stave se u posudu i preliju se sokom od 1 limuna i 1 pomorandže, dodaje se 1 supena kašika šećera. Pomešaju se i ostavljaju se da se mariniraju na 60 minuta.
Krem
2. U kaseroli se zagreje sveže mleko do tačke ključanja. U posudi se mešaju skrob i šećer i malo hladnog svežeg mleka, dok se ne pretvore u gustu kašu.
Dodaje se vruće sveže mleko uz neprestano mešanje, vraća se nazad na ringlu i kuva se gust krem uz neprestano mešanje, otprilike 4-5 minuta. Skida se sa ringle, sipa se u otvoren pljosnati kalup, gusto se prekriva folijom i ostavlja se da se u potpunosti ohladi.
3. Patišpanj
U posudi se mikserom umute jaja, dodaje se šećer i muti se dok ne uvećaju svoj obim, nije potrebno da padaju u trakicama. Dodaje se po malo brašna i muti se na niskom ubrzanju miksera.
Smesa se sipa u pljosnatu tepsijicu na papir za pečenje. Izravna se. Peče se na 165 stepeni otprilike 10-15 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.
Vadi se i okreće se na papir za pečenje, koji je posut s malo šećera u prahu, da se ne bi lepilo za papir. Ostavlja se da se u potpunosti ohladi.
Na ohlađenoj ploči prvo se iseku sa strane krajevi kako bi se izravnalo. Meri se centimetrom i deli se na tri ravna dela, seku se po dužinu. Stavljaju se jedan na drugi i ponovo, ukoliko je potrebno, se izravnaju. Ostavljaju se sa strane.
4. Ohlađena pavlaka se muti na velikom ubrzanju u sneg. U delovim se dodaje ohlađeni krem, ponovo se muti da se dobije gladak krem.
5. Kockice jagoda se procede, sok se čuva.
6. U odgovarajući dugački tanjir se stavlja jedna ploča. Supenom kašikom se natopi sokom od jagoda.
Odozgo se stavlja krem od pavlake, ne štedi se na kremu. Ozravna se, može malo i sa strane da se premaže ploča, ali ona će se kasnije dodatno namazati. Rasporede se polovina kockica od jagoda. Stavlja se druga ploča, ponovo se natopi sokom, sledi krem od pavlake i druga polovina kockica jagoda. Sledi treća ploča koja se samo obilno premazuje kremom, tako što se premazuje cela torta i sa strane. Izravna se špatulom za torte.
Dodatne jagode, ne više od 5-6 komada, se iseku na pola i lagano se ređaju po dijagonali i da budu na rastojanju jedna od druge.
7. Količina krema od pavlake koja je ostala u posudi se stavlja u špric sa željenim dodatkom i mali prostor između poređanih jagoda se popunjava figurama po izboru.
Torta od pavlake se ostavlja na nekoliko sati u frižideru.