Način pripreme
U posudi se pomešaju brašno od heljde i brašno od spelte. Sipa se prašak za pecivo i suva smesa se promeša.
Dodaje se jedno jaje, sok od pomorandže, tečna stevija, kora pomorandže, maslac i promeša se.
Na kraju, da bi se napravi testo za keks, dodaje se u pire izgnječena zrela banana, i tako se dobija testo. Dodaje se još malo brašna, da se ne lepi i ostavlja se uvijeno u foliju u frižideru 10 minuta.
Rerba se zagreva na 180 stepeni. Testo se razvija u koru debljine 3-4 milimetara, tako što se stavlja između dva lista prozračne follije.
Iseku se krugovi pomoću prstena, kalupa ili čaše i poređaju se na papir za pečenje. Pečemo zdrav domaći keks na 180 stepeni dok ne postane blago zlatast, oko 12-15 minuta i gotovo.
Izvadi se i dok je još topao maže se tečnom čokoladom. Posipamo kokosovo brašno preko gotovog keksa sa speltom i jedemo.
Veoma ukusan i koristan keks sa heljdom i speltom!