Način pripreme
1. U veliku posudu dodajte jaja i umutite ih. Zatim dodajte kiselo mleko, pa šećer i ulje (tim redom).
Poslednje dodajte prosejano brašno zajedno sa praškom za pecivo. Promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
2. Uzmite ratluk i isecite ga na male kockice, pa ga stavite po strani u posebnu posudu, dok vam ne zatreba.
3. Uzmite kore za pitu, pripremite da koristite po 2 kore za svaki rolat vaše slatke pite.
Na glatku površinu, koju ste obložili providnom folijom ili najlonom, stavite prvu koru. Na nju, uz pomoć četke, nanesite smesu sa brašnom i jajima, pa stavite drugu koru preko.
Premažite i drugu koru smesom, pa zatim sa uže strane kora poređajte kockice ratluka. Lagano podignite najlon i krenite da motate rolat od kora.
Kada pažljivo umotate rolat, prebacite ga u pleh za pečenje.
Na ovaj način radite sa svim korama, dok ih ima.
4. Poređanu pitu sa ratlukom premažite odozgo sa malo ulja ili maslaca i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na sredini i na temperaturi od 180 stepeni. Pecite do zlatne boje kora na površini.
5. Već ispečenu pitu ostavite po strani da se ohladi, a za to vreme pripremite šerbet za nju.
Uzmite jednu šerpu, prvo u nju sipajte šećer i stavite je na srednje jaku vatru. Kuvajte dok se šećer ne istopi potpuno i dok ne dobije boju karamela.
Nakon toga pažljivo sipajte vodu (šećer će očvrsnuti, ali nemojte da brinete. Kuvajte i dalje dok se karamel potpuno ne rastvori u vodi). Kuvajte još oko 5 minuta i nakon toga sklonite šerbet na kratko po strani.
6. Nakon toga sipajte šerbet preko pite sa ratlukom i gotovo je.
7. Ostavite gotovu šerbet pitu sa ratlukom da odstoji jednu noć, pre nego što je poslužite.
Jedinstvena je!