Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka pita»Prelivena pita sa ratlukom i orasima

Prelivena pita sa ratlukom i orasima

Hristinka KolevaHristinka Koleva
Inovator
26844718
Prelivena pita sa ratlukom i orasima
Fotografije: Hristinka Koleva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Totalno smo zaljubljeni u ovu prelivenu pitu sa ratlukom i orasima"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 400 g
  • ratluk - 2 pakovanja
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 5 supenih kašika
  • ulje - 1/3 šolja
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • orasi - 2 šolje
  • kravlji maslac - oko 60 g, za premazivanje kora
  • za sirup
  • šećer - 2 šolje
  • voda - 3 šolje
  • vanila - štapić
  • limun - sok i kora 1 limuna
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Šolja za sirup je zapremine 250 ml. Šećer za sirup se pomeša sa vodom, štapićem cimeta i korom limuna. Kuva se 5 minuta. Sklanja se s ringle i dodaje se vanila, so i limunov sok. Ostavlja se da se ohladi.

Jaja se umute zajedno sa šećerom da se dobije pena. Ovde je šolja zapremine 200 ml. Dodaje se kiselo mleko, ulje i na kraju brašno, prosejano sa prašakom za pecivo. Smesa se meša dok ne postane homogena.

Orasi se usitne, a ratluk se isecka na komadiće.

Uzima se jedna od kora i premazuje sa s 3 supene kašike smese. U jedan kraj lista se ređaju komadići ratluka. Posipa se orasima i uvija se u rolat. Rolat se stavlja u veliku tepsiju na šporet.

Na taj način se prave i ostale kore za našu ukusnu pitu sa ratlukom.

Uvijeni rolati se premazuju rastopljenim kravljim maslacem.

Omiljna slatka pita se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.

Topla se preliva hladnim sirupom. Prekriva se streč folijom i ostavlja se da upije sirup.

Prelivena pita sa ratlukom i orasima se iseče na male rolate, koji se po želji ukrašavaju istopljenom čokoladom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: