Način pripreme
Šolja za sirup je zapremine 250 ml. Šećer za sirup se pomeša sa vodom, štapićem cimeta i korom limuna. Kuva se 5 minuta. Sklanja se s ringle i dodaje se vanila, so i limunov sok. Ostavlja se da se ohladi.
Jaja se umute zajedno sa šećerom da se dobije pena. Ovde je šolja zapremine 200 ml. Dodaje se kiselo mleko, ulje i na kraju brašno, prosejano sa prašakom za pecivo. Smesa se meša dok ne postane homogena.
Orasi se usitne, a ratluk se isecka na komadiće.
Uzima se jedna od kora i premazuje sa s 3 supene kašike smese. U jedan kraj lista se ređaju komadići ratluka. Posipa se orasima i uvija se u rolat. Rolat se stavlja u veliku tepsiju na šporet.
Na taj način se prave i ostale kore za našu ukusnu pitu sa ratlukom.
Uvijeni rolati se premazuju rastopljenim kravljim maslacem.
Omiljna slatka pita se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.
Topla se preliva hladnim sirupom. Prekriva se streč folijom i ostavlja se da upije sirup.
Prelivena pita sa ratlukom i orasima se iseče na male rolate, koji se po želji ukrašavaju istopljenom čokoladom.