Bonapeti.rs»Recepti»Alkohol»Liker»Aromatičan liker od trešanja

Aromatičan liker od trešanja

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Aromatičan liker od trešanja4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
"Za očekivane ili neočekivane goste uvek imamo po jednu flašu aromatičnog likera od trešanja"

Potrebni sastojci

  • trešnje - 3 kg, sorta Van
  • votka - 1 litar, Finska, crna ribizla
  • smeđi šećer - 450 g
  • destilovana voda - 500 ml
  • karanfilić - 5 - 6 zrna
* merne jedinice

Način pripreme

Svako može da spremi domaći liker, ako se drži sledećih pravila:

1. Voće koje će biti upotrebljeno za ovaj cilj, treba da je dobro uzrelo, zdravo i aromatično.

2. Voda i šećer treba da budu apsolutno čisti. Ako ne možete da nabavite destilovanu vodu, onda koristite kuhinjsku, filtriranu ili izvornu. Hlorisana voda nije odgovarajuća.

3. Alkohol takođe treba da je čist. U ovom slučaju ja prefriram votku da ne bude klasična, već sa dodatnim karakterističnim ukusom dobro uzrelog voća ribizle. Jedno neverovatno eksperimentalno otkriće koje sam spremila prošlog leta i sada predlažem i vama. Ove godine pravila sam isti recept, koji će da odleži i biće konzumiran sa zadovoljstvom kada liker sazri, ukus postane zasićen, boja - gusta, a zadovoljstvo potpuno.

Da bi spremila liker voće treba da je dobro uzrelo, jer ćemo koristiti i trešnjine semenke.

Operemo trešnje i izgnječimo ih u emajliranoj ili staklenoj posudi.

Skupljamo od njih šolju koštica. Operemo ih i zapečemo u rerni na kratko.

Nakon što se ohlade, nalome se u avanu i dodaju se u voćnu masu.

Dodajemo i karanfilić.

Sipamo sve u teglu od tri litra i prelivamo voćnim alkoholom.

Ekstrakt trešnje odleži mesec dana na tamnom i hladnom mestu. S vremena na vreme je dobro da se rastrese tegla.

Procedimo kroz cediljku, pritiskajući dobro voće, da izvičemo maksimalno tečnost iz njega.

Spremamo šećerni sirup, koji nakon hlađenja dodajemo u trešnje.

Filtriramo liker od trešnje kroz gazu i sipamo u odgovarajuće flaše. Držimo obavezno na tamnom mestu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti