Mokar kolač sa kakaom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
1k
1k
Mokar kolač sa kakaom
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
14/07/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema10 min.
Skuvaj50 min.
Ukupno60 min.
Porcije12
"Sjajan dodatak popodnevnoj kafi - mokar kolač sa kakaom"

Potrebni sastojci

  • šećer - 250 g
  • maslac - 150 g, istopljeni
  • jaja - 3 komada
  • so - 1 prstohvat
  • vanila - 2 kesice
  • kiselo mleko - 200 g
  • brašno - 250 g
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • kakao - 3 kašike
  • voda - 5 kašika, vruća
  • šećer u prahu - za posipanje
  • sirup
  • šećer - 1/2 šolje
  • voda - 1 šolja
  • sok od limuna - 2 kašike
  • med - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipamo istopljeni maslac i dodajemo šećer, jaja, vanile i prstohvat soli.

Mutimo mikserom na navišem stepenu pet minuta, dok se šećer ne istopi.

Dodajemo kiselo mleko i promešamo.

U posudi rastvaramo kakao sa vrućom vodom i dodajem četvrtinu smese za kolač, promešamo.

U namazan i brašnom posut kalup za kolač sipamo smesu od jaja, preko nje sipamo kakao smesu i drvenim šišom pravimo kružne pokrete, da promešamo dve smese da bude dvobojni kolač.

Pečemo vazudšasti kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 50 minuta.

Spremamo sirup, mešajući sve sastojke i kuvamo 7 minuta, nakon što provri.

Izvadimo gotov kolač iz rerne i prelivamo hladnim sirupom.

Nakon što upije sirup i ohladi se, okrećemo kolač na tanjir i posipamo šećerom u prahu.

Sočan i veoma ukusan mokar kolač sa kakaom!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: