Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Ćufte od krompira»Ukusne ćuftice od krompira

Ukusne ćuftice od krompira

V kuhnyata s BeniV kuhnyata s Beni
Šef kuhinje
382186
Ukusne ćuftice od krompira
Fotografije: V kuhnyata s Beni
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
15
"Spremiti dobro krompir ćuftice je stvar majstorluka, zato ovaj recept možemo samo da vam preporučimo. Konzumirajte u umerenim količinama!"

Potrebni sastojci

  • krompir - 600 g, običan
  • luk - 1 mala glavica
  • sveže mleko - 1 šolja
  • sir - 1 šolja, namrvljen
  • kačkavalj - 60 g, narendan
  • ulje - 2 kašike
  • jaja - 3 komada (podeljena na žumanca i belanca)
  • prezle - 2 kašike
  • peršun - 2 kašike, isečen
  • mirođija - 2 kašike, isečena
  • kumin - 1/2 kašičice, mleveni
  • biber - 1/4 kašičice
  • brašno - 1 šolja, za valjanje
  • morska so - fino mlevena
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Krompir (mladi ili francuski nije pogodan) sam skuvala u vodi sa kašičicom soli dok potpuno nije omekšao. Dok je još bio topao oljuštila sam ga i izgnječila pomoću uređaja sa rupicama.

U njega sam dodala prethodno umućena žumanca, sitno narendan luk, mleko, ulje, prezle, sir, kačkavalj, mirođiju, peršun, kumin, biber i so po ukusu.

Zamesila sam ih i od smese formirala 15 srednje velikih krompir ćuftica.

Uvaljala sam ih u brašno i poređala na parče aluminijumske folije sa ciljem da smanjim broj sudova za pranje.

Belanca sam umutila u odgovarajućoj posudici. Ringlu sam zagrejala na 4 od 6 stepena mog šporeta.

U tiganju sa lepljivim dnom (keramičkim) sam zagrejala ne više od pola prsta ulja.

Ne treba da plivaju u masnoći. Ćuftice sam potopila sa obe strane u belanca u stavila ih u zagrejanu masnoću.

Ostavila sam ih tako, ne pomerajući ih, dok nisu počeli da se prže odozdo. Laganim pokretima sam ih okrenula i ispržila i sa druge strane.

Tako sam spremila sve ćuftice i servirala ih sa mlečnim sosom od belog luka, koji sam spremila od nekoliko kašika gustog kiselog mleka, jednog gnječenog čena belog luka (ili po ukusu), sitno isečene mirođija, soli po ukusu i nekoliko kapi maslinovog ulja.

Ukusne krompir ćuftice mogu da se jedu tople i hladne.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: