Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Velika puž pogača sa sirom

Velika puž pogača sa sirom

Viktoria GeorgievaViktoria Georgieva
Početnik
154946
Velika puž pogača sa sirom
Fotografije: Viktoria Georgieva
1 / 5
21/07/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Jedna sjajna pogača puž, koju će svi jesti u čast predivnog povoda, zbog koga su se skupili"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 kocka (42 g)
  • brašno - 1 kg, belo
  • sveže mleko - 260 ml, sa sobne temperature
  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 5 kašika
  • ulje - 120 ml
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašika
  • Za nadev
  • sir - 650 g
  • jaja - 2 komada
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Volim ovo testo, nisam prema njemu ravnodušna, jer ispadaju uspešne pogače.

Polovinu svežeg mleka zagrevam dobro i u njemu rastvaram kašiku brašna, šećer i kvasac. Ostavljam da utrostruči obim.

Jaja mutim sa preostalim svežim mlekom, kiselim mlekom i ulje. Brašno prosejem sa solju.

Kada je kvasac gotov, pomešam ga sa smesom od jaja. Sve dodajem u brašno i mesim dok se ne dobije meko nelepljivo testo i mehurići po njemu.

Ostavljam da naraste 40-50 minuta u rerni, zagrejanoj na 50 stepeni, a nakon tridesetog minuta otvaram blago vrate.

Nakon toga premesim na brzinu i odvajam malu loptu od celog testa. Preostalo testo ravzijam u pravougaonu koru debljine oko centimetar.

U jednom kraju oštrim nožem isečem procepe, ne sečem do kraja koru, već ostavljam oko centimetar neisečeno.

U čvrstom delu prskam obilno uljem, umućenim jajima i obilno namrvim sir.

Njega pritiskam blago i uvijam u rolat, počinjem od neisečenog dela. Procepi ostaju skroz gore. Zavijam u puža i stavljam u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje.

Malu loptu razvijam u koru, od koje čašom isečem pet krugova, koje stavljam preklopljene i uvijam u rolat. Tako se dobija ružica.

Preostalo testo delim na lopte i ukrašavam pogaču, kako mi padne na pamet.

Odmah nakon oblikovanja stavljam u hladnu rernu na čijem je dnu posuda sa vodom, i uklkjučujem maksimalnu temperaturu dok se blago ne zarumeni.

Posle pokrivam papirom za pečenje, smanjujem na 180 stepeni i pečem ukupno sat. Vadim pogaču iz rerne, prskam vodom ili mažem maslacem. Uvijam krpom i čekam da se ohladi.

Tada je vadim iz posude na krpu i nakon 5-10 minuta uvijam krpom i stavljam u kesu. Tako pogača ostaje meka duže.

Kesu ostavljam otvorenu da ne bude previše skuvana.

Dobija se vazdušasta, ukusna i efektna velika puž pogača sa sirom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: