Način pripreme
Volim ovo testo, nisam prema njemu ravnodušna, jer ispadaju uspešne pogače.
Polovinu svežeg mleka zagrevam dobro i u njemu rastvaram kašiku brašna, šećer i kvasac. Ostavljam da utrostruči obim.
Jaja mutim sa preostalim svežim mlekom, kiselim mlekom i ulje. Brašno prosejem sa solju.
Kada je kvasac gotov, pomešam ga sa smesom od jaja. Sve dodajem u brašno i mesim dok se ne dobije meko nelepljivo testo i mehurići po njemu.
Ostavljam da naraste 40-50 minuta u rerni, zagrejanoj na 50 stepeni, a nakon tridesetog minuta otvaram blago vrate.
Nakon toga premesim na brzinu i odvajam malu loptu od celog testa. Preostalo testo ravzijam u pravougaonu koru debljine oko centimetar.
U jednom kraju oštrim nožem isečem procepe, ne sečem do kraja koru, već ostavljam oko centimetar neisečeno.
U čvrstom delu prskam obilno uljem, umućenim jajima i obilno namrvim sir.
Njega pritiskam blago i uvijam u rolat, počinjem od neisečenog dela. Procepi ostaju skroz gore. Zavijam u puža i stavljam u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje.
Malu loptu razvijam u koru, od koje čašom isečem pet krugova, koje stavljam preklopljene i uvijam u rolat. Tako se dobija ružica.
Preostalo testo delim na lopte i ukrašavam pogaču, kako mi padne na pamet.
Odmah nakon oblikovanja stavljam u hladnu rernu na čijem je dnu posuda sa vodom, i uklkjučujem maksimalnu temperaturu dok se blago ne zarumeni.
Posle pokrivam papirom za pečenje, smanjujem na 180 stepeni i pečem ukupno sat. Vadim pogaču iz rerne, prskam vodom ili mažem maslacem. Uvijam krpom i čekam da se ohladi.
Tada je vadim iz posude na krpu i nakon 5-10 minuta uvijam krpom i stavljam u kesu. Tako pogača ostaje meka duže.
Kesu ostavljam otvorenu da ne bude previše skuvana.
Dobija se vazdušasta, ukusna i efektna velika puž pogača sa sirom!