Način pripreme
Prosejte brašno i napravite udubljenje. Rastvorite kvasac u ugrejanom svežem mleku i dodajte šećer i kašiku brašna, promešajte i ostavite da se aktivira. U udubljenje stavite umućena jaja, maslac, kiselo mleko, sirće i so.
Zamesite sastojke, dodući i kvasac dok ne dobijete glatko, elastično testo. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da nadođe jedan sat.
Testo podelite na dva jednaka dela i odvojite po malo od oba za dekoraciju na kraju.
Svaki deo razvucite na osam jednakih delova i oblikujte lopte. Prvih osam lopti od testa oblikujte rukom i poređajte u pleh, namazan sa malo ulja.
Jednu stavite u sredinu, a ostale oko sredine, ostavite malo razmaka između.
Od drugih osam komada napravite fitilje, sedam fitilja stavite oko svake loptice, a osmi isecite na tri dela i oblikujte pletenicu, stavite je oko srednje lopte.
Od odvojtenog testa napravite loptice i stavite ih gde god želite da popunite pleh.
Namažite pogaču umućenim žumancem i ostavite da nadođe još 30 minuta.
Pospite makom i susamom i stavite da se peče u rerni na 160 stepeni oko 50-60 minuta.
Velika pogača sa makom je gotova.